Stor kundstudie utvecklade kapslingssystemet VX25


2018-08-20

\
Bild: Rittal GmbH & Co. KG
"Det gläder mig att många av de förslag som vi tillverkare av apparatskåp har framfört har tagits med i produkten", säger Heinz-Josef Schmitz, chef för produktion av kopplingsutrustning och tekniska tjänster hos Blumenbecker Group.

Sedan lanseringen för nitton år sedan har Rittal sålt åtskilliga miljoner TS 8 och har etablerat detta kapslingsystem med golvskåp som marknadsledande. Nu kommer en helt ny modell, VX25-systemet, som dragit nytta av alla tidigare fördelar och mer än så. Kunder världen över har aktivt bidragit till utvecklingen.


Genom en årslång fältstudie på tre kontinenter, tillsammans med det München-baserade tekniska institutet PMO Usability Engineering & Organizational Development, dokumenterades vardagslivet hos många företag i Tyskland, USA och Kina - omfattande små, medelstora och stora företag.

– Användaranalysen var en ögonöppnare. I vissa fall upptäckte vi problem som kunderna själva inte hade identifierat, säger Thomas Steffen, VD Forskning och Utveckling på Rittal.

Kundkraven vägledande
Studien resulterade i totalt 150 specifika krav för det nya kapslingssystemet. Därutöver tillkom synpunkter från Rittals rådgivande kundforum. Inte en enda av huvudpunkterna lämnades förbisedd i det efterföljande utvecklingsarbetet.

Minskar komplexiteten
Resultatet är ett konsekvent genomfört system med hög funktionalitet, montagevänligt och med ett stort utbud av tillbehör. Ett konsekvent 25 mm hålmönster har bidragit till att avsevärt minska antalet enskilda delar på alla nivåer - till exempel 40 procent färre stansade sektioner och skenor.

Holger Mrzyglodzik, projektledare hos Schubs Steuer-ungstechnik GmbH, ser stora fördelar med det kraftigt reducerade antalet installerade komponenter.

– Den största styrkan i det nya kapslingssystemet är dess utbud av tillbehör.

Montagevänligt
– Det nya skåpet är bättre än sin föregångare, TS 8. Det är enklare att montera, särskilt i kombination med sockeln, säger Thomas Frink, VD för KSV Koblenzer Steuerungs- und Verteilungsbau GmbH.

Det är möjligt att montera komponenter som mellanväggar och kåpor för kontaktriskskydd. Dessutom kan dessa delar monteras på baksidan liksom det nya alternativet att montera montageplåtar utifrån ifrån baksidan.

Tidsbesparande
De tidsbesparande fördelarna med montaget är viktiga också för Heinz-Josef Schmitz, chef för produktion av kopplingsutrustning och tekniska tjänster hos Blumenbecker Group:

– Det som verkligen imponerade på mig är att du inte behöver ha mer än två verktyg för att slutföra skåpet.

Montage och demontering av dörrarna i VX25-systemet är ett typiskt exempel på ökad enkelhet och kan utföras utan verktyg. Det gäller även det nya snap-on-systemet med dörrhandtag. Handtagen monteras mycket snabbt med bara några manuella operationer.

Välkommet system
Förbättringarna och fördelarna kan beskrivas hur länge som helst.

– Tack vare samarbetet med externa specialister och kunder har Rittal kunnat utveckla ett nytt optimerat kapslingssystem som redan välkomnas av marknaden, säger Per Magnusson, produktchef på Rittal Scandinavian ab.



Källa: Rirral