Ekodesignstandard på remiss


2018-08-09

Bild: SEK Svensk Elstandard

Ett förslag till internationell standard för miljömedveten konstruktion – ekodesign – är nu ute på remiss. Den planerade standarden väntas bli klar hösten 2019 och ska innehålla principer, fordringar och vägledning för miljömedveten konstruktion av alla typer av produkter, inklusive tjänster.

Standarden, som har ett livscykelpespektiv, ska ge fordringar och vägledning för hur man integrerar miljömedveten konstruktion i konstruktion och utveckling. Förslaget har tagits fram i samarbete mellan de två internationella standardiseringsorganisationerna, IEC och ISO och bygger vidare på standarden IEC 62430 för miljömedveten konstruktion av elektriska och elektroniska produkter. Den kom 2009 och är också antagen som europeisk standard. Sedan 2010 har den gällt som svensk standard SS-EN 62430. IEC 62430 användes också när ISO 14006 skrevs.

Som det brukar vara med remisser på standardförslag, är det öppet för synpunkter från alla. Förslaget, betecknat 111/484/CDV, finns på aktuell remisslista här. Där står också hur förslaget kan beställas, utan kostnad.

Standarden, som nu ska få beteckningen IEC 62959, ska i första hand vända sig konstruktörer. Tanken är inte att göra en ledningssystemstandard, även om fordringarna i den ska kunna införlivas i ett företags ledningssystem. Den är inte tänkt att utesluta att det ändå kan finnas behov av särskilda sektorsspecifika standarder. Det finns också sådana idag, t ex SS-EN 60601-1-9 för elektrisk utrustning för medicinskt bruk.

Projektet drivs gemensamt mellan de tekniska kommittéerna IEC TC 111, Environmental standardization for electrical and electronic products and systems, och ISO TC 207, Environmental management. Eftersom det utvidgar principerna och metoderna från IEC 62430 leds projektet av IEC-kommittén. I arbetet där deltar svenska företag och universitet genom motsvarande TK 111 inom SEK Svensk Elstandard som sedan 1907 är svensk medlem i IEC och som också fastställer svensk standard inom motsvarande områden.

SEK TK 111 är också spegelkommitté för det europeiska arbetet i CENELEC TC 111X och har gett ut SEK Handbok 451 som är en handledning till EU-direktivet om begränsning av farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning.



Källa: SEK Svensk Elstandard