Nästa steg för att skapa en världsledare inom specialstål


2018-08-06

Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovako.
Bild: Ovako
Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovako.

Som ett nästa steg att integrera Ovako i Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation (NSSMC), kommer Ovako att förvärvas av Sanyo Special Steel. I samband med förvärvet kommer NSSMC, som idag är största aktieägare i Sanyo Special Steel, att öka sitt ägande så att Sanyo Special Steel blir ett majoritetsägt dotterbolag till NSSMC.

Förvärvet kommer att möjliggöra ett starkare samarbete mellan Ovako, NSSMC och Sanyo Special Steel med ambition att stärka det kommersiella erbjudandet inom specialstål globalt. Förvärvet förväntas vara genomfört i mars 2019, efter myndighetsgodkännande.

– Förvärvet är ett naturligt steg för att integrera Ovako i NSSMC och kommer att stärka Ovakos kommersiella erbjudande och tekniska förmåga. Vi ser många synergier mellan Ovako och Sanyo Special Steel och jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att skapa ytterligare möjligheter för våra kunder på den globala marknaden, säger Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovako.

Sanyo Special Steel är en ledande producent av långa produkter i specialstål. Bolaget tillverkar och säljer dessa i Japan och internationellt. De erbjuder en stor bredd av stänger och sömlösa rör inom kullagerstål och andra höghållfasta stål, men även inom rostfritt stål, värmeresistenta stål och verktygsstål. Dessutom tillverkas smidda och bearbetade stålprodukter, nära färdiga produktformer. Bolaget tillhandahåller också metallpulver och pulvermetallurgiprodukter. Sanyo Special Steel har runt 2 600 medarbetare och hade under 2017 en omsättning på 1 200 miljoner euro. Bolaget är noterat på Tokyo Stock Exchange.





Källa: Ovako