Tolv reformer för gruv- och stålnationen Sverige


2018-07-06

Bild: Jernkontoret

Gruv-och stålindustrin lanserar tolv gemensamma reformförslag för stärkt konkurrenskraft. Förslagen handlar bland annat om att säkra Industriklivet fram till 2045, att införa 74-tons lastbilar på ett större vägnät och att kraftsamla på yrkesutbildning. Träffa oss i Almedalen på Industriområdet eller i #Stålstugan för mer information.

Gruv- och stålindustrin har utvärderat den gångna mandatperioden och listat de bästa, sämsta och mest saknade reformerna. Utifrån detta har tolv konkreta reformförslag för framtiden tagits fram.

Några viktiga reformförslag är:

  1. Säkra Industriklivet över mandatperioder. Pengar för forskning och investeringar är avgörande för att industrin ska nå målet om fossilfrihet 2045.
  2. Slopa kilometerskatt och tillåt 74-tons lastbilar på större vägnät. Industrin är beroende av effektiva transporter. Straffskatta inte landsbygds företagen utan gynna klimatsmarta lösningar istället.
  3. Stärk yrkesutbildningarna. Industrins kompetensförsörjning är helt avgörande för konkurrenskraften, därför måste vi ha ett system där utbildningarna speglar arbetsmarknadens behov.
  4. Effektiva och rättssäkra tillståndsprocesser. Det ska vara höga miljökrav på gruv- och stålverksamheter och samtidigt måste det vara effektiva och rättssäkra tillståndsprocesser.
  5. Slopa fiskala skatter i grön kostym. Automatisk uppräkning av till exempel koldioxidskatten har låg koppling till minskade utsläpp inom industrin. Istället bör klimatsmarta transporter främjas.

Källa: Jernkontoret