Tekniksprång öppnar världsmarknaden för svensk sågverksteknik


2018-06-29

TC Kanaltork.
Bild: Valutec
TC Kanaltork.

Den senaste modellen av större virkestorkar från Valutec har öppnat upp marknader över hela världen för företaget. Efter att anläggningar sålts till hela Europa och Ryssland investerar nu det första sågverket i Nordamerika i två anläggningar av typen TC-kanaltorkar. Affären som är värd ungefär 50 miljoner kronor är ett avgörande kliv mot att positioneras som världsledare inom helhetslösningar för virkestorkning.
– Det som ligger bakom tekniksprånget är tusentals utvecklingstimmar där vi studerat, utvärderat, testat och uppfunnit nytt i alla delar av en sorts virkestork som i sin första form användes redan 1927, säger Robert Larsson, vd på Valutec.

Den stora förbättringen i den nya generationens TC-kanaltorkar handlar sättet att styra temperatur och lufthastighet individuellt i olika zoner. De flesta anläggningar som sålts har åtta till tio sådana zoner. Tack vare utvecklingen kan sågverket med stor frihetsgrad välja dimensioner på virket som ska torkas, något som tidigare inte varit möjligt i en kanaltork.
– Det kan förändra sättet att arbeta på ett helt sågverk. Det skapar möjligheter att vara betydligt mer flexibel och ger stora fördelar när det handlar om planering i sågen. Sågverksmarknaden är tuff med snäva marginaler och flexibiliteten gör dem effektivare, förklarar Robert Larsson.

Den sågverksgrupp som investerat i två TC-kanaltorkar heter Pleasant River och finns i delstaten Maine, högst upp den i nordöstra delen av USA. Sågverket producerar årligen cirka 250 000 kubikmeter konstruktionsvirke för den inhemska marknaden och de två kanaltorkarna kommer att användas för merparten av sågverkets produktion. Jason Brochu, ägare hos Pleasant River menar att Valutec har en överlägsen helhetslösning:
– Vi besökte flera svenska sågverk dit Valutec levererat anläggningar och de överträffade våra höga förväntningar när det handlar om detaljfokus, konstruktionens kvalitet och energieffektivitet. I slutändan var det ett enkelt beslut. Valutec har en produkt som kommer att placera oss i framkant i hela Nordamerika när det handlar om torkteknologi.

För sex år sen driftsattes den första av den nya generationen TC-kanaltorkar hos SCA Bollsta utanför Kramfors. Det gav eko både på den svenska sågverksmarknaden och i andra delar av världen och har lett till ett flertal affärer. Under de senaste tolv månaderna har torkar driftsatts eller sålts till alla stora europeiska sågverksländer och Ryssland. Bland kunderna finns flera av ledande sågverkskoncerner, där tyska Holzwerke Ladenburger med fem sågverk och en total årsproduktion på över 800 000 kubikmeter är en av de större aktörerna. 
– I TC-kanaltorken har vi en anläggning som möter behoven hos sågverk runt om i hela världen, trots att processerna kan se mycket olika ut, säger Robert Larsson.

Förkortningen TC står för tvärcirkulationoch innebär att virkespaketen satsas på längden genom torkens zoner där luften cirkulerar på tvärs motkanalens längdriktning.




Källa: Valutec