ABB investerar 30 miljoner dollar i ny fabrik för transformatorkomponenter i Sverige


2018-06-28

Bild: ABB

Innovativa torra genomföringar möjliggör UHV-kraftöverföring på långa avstånd och främjar säkerhet och ekoeffektivitet

ABB investerar mer än 30 miljoner dollar i en ny toppmodern tillverkningsenhet som nu byggs vid företagets anläggning i Ludvika. Den nya enheten kommer att stärka produktionen och utöka kapaciteten och utbudet på torra högspänningsgenomföringar.

Marknaden för högspänningsgenomföringar, centrala komponenter i elnät, har vuxit till följd av en ökad global efterfrågan på elektricitet och allt fler kraftöverföringslänkar med lång räckvidd som används till att överföra energi från förnybara energikällor och som kräver högre spänning.

Genomföringar är ihåliga konformade, i allmänhet keramiska, enheter som gör att elektriska ledare kan passera säkert genom väggar eller tankar och som isolerar ledaren och dess elektriska fält vid dessa genomföringar. Isolering av den elektriska ledaren och andra säkerhetsfaktorer blir allt viktigare ju högre spänningen är. Genomföringar använder ofta olja som isolermaterial, men ”torra” genomföringar, som kommer att produceras på den nya fabriken, använder sig istället av epoxy, vilket gör dem säkrare och mer miljövänliga.

Den nya produktionsenheten byggs på företagets anläggning i Ludvika, en av ABB:s största och mest avancerade tillverkningsanläggningar. Detta innebär att materialen kan testas och monteras enligt högsta standarder för produktion, säkerhet och effektivitet.

– I och med den nya fabriken kan vi öka vår produktionskapacitet för att klara den ökade efterfrågan på våra innovativa torra epoxygenomföringingar, säger Markus Heimbach, global chef för ABB:s affärsenhet Transformers som ingår i divisionen Power Grids.
– Denna investering stärker ABB:s satsning på att vara världsledande inom utveckling av banbrytande tekniker och stärker ABB:s position som den givna partnern för ett starkare, smartare och grönare elnät.





Källa: ABB