Volvo Cars utökar sin globala tillverkningsnärvaro med sin första fabrik i USA


2018-06-22

Bild: Volvo

Volvo Cars inviger sin första tillverkningsanläggning i USA, i Charleston, South Carolina, vilket etablerar företaget som en verkligt global biltillverkare med anläggningar i alla de tre stora försäljningsregionerna.

Etableringen av en toppmodern produktionsanläggning i South Carolina följer Volvo Cars globala tillverkningsstrategi, "Bygg där du säljer".

Företagets första anläggning i USA någonsin kompletterar de båda tillverkningsanläggningarna och en motorfabrik som man har i Europa, tre bilfabriker och en motorfabrik i Kina, samt monteringsfabriker i Indien och Malaysia.

Anläggningen i Charleston startar tillverkningen av den nya mellanstora premiumsedanen S60 som bygger på företagets SPA-plattform (Scalable Product Architecture) hösten 2018. Från och med 2021 kommer fabriken även att bygga nästa generation av Volvos stora premium-SUV XC90. Bilarna som byggs på anläggningen är avsedda för både den inhemska amerikanska marknaden och internationell export.

– Anläggningen i Charleston etablerar USA som vår tredje hemmamarknad, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars. – Sedansegmentet och SPA-plattformens bevisade förmåga att öka lönsamheten erbjuder betydande tillväxtmöjligheter för Volvo Cars i USA och globalt.

Volvo Cars investerar närmare 1,1 miljarder US-dollar i sin amerikanska tillverkningsverksamhet och kommer att skapa cirka 4 000 nya arbetstillfällen vid anläggningen i Charleston de kommande åren. Cirka 1 500 personer kommer att anställas i slutet av året.

– Det är stort att vi inviger vår första amerikanska fabrik, säger Anders Gustafsson, vd för Volvo Car USA. – Vår amerikanska verksamhet går bra, våra bilar har vunnit prestigefyllda utmärkelser och den nya anläggningen i South Carolina kommer att bli en stor tillgång för såväl Volvo Cars som för lokalsamhället.

Den nya anläggningen i Charleston inkluderar en kontorsbyggnad för upp till 300 anställda från R&D, inköp, kvalitet och försäljning. Anläggningen kan producera 150 000 bilar om året med full kapacitet. Fastigheten är på drygt 645 hektar och byggnadernas yta uppgår till knappt 214 000 m2. Bygget av anläggningen påbörjades 2015.

Företaget kommer att bygga plug-in hybridbilar vid alla sina bilfabriker globalt. 2017 tillkännagav Volvo Cars som första globala biltillverkare sin strategi att alla nya modeller från och med 2019 kommer att elektrifieras.



Källa: Volvo