Finländs innovation halverar mängden spillolja


2018-06-05

Finländsk innovation halverar mängden spillolja.
Bild: Fluid Intelligence
Finländsk innovation halverar mängden spillolja.

Fluid Intelligence® har valts till Finska regeringens och Business Finlands spetsprojekt CleanWeb. Business Finland beviljade samtidigt finansiering för att stimulera företagets forsknings- och innovationsverksamhet.

Målet med programmet CleanWeb är att skapa en snabbt skalbar cleantech-verksamhet och påskynda små och medelstora branschföretags tillträde till marknaden. Avsikten med finansieringen är att sporra företag att utöka sin forsknings- och utvecklingsverksamhet.

– Vi är glada över att Business Finland stöder innovationsverksamhet och aktivt deltar i utvecklingen av den finländska cleantech-kompetensen, berättar Mika Perttula, styrelseordförande på Fluid Intelligence.
– Fluid Intelligence erbjuder konkreta lösningar för att minska mängden spillolja i den tunga industrin med hälften jämfört med nuvarande situation, och därigenom reducera CO2-utsläppen. Vi tror att dagens utmaningar kräver ett nytt slags tänkande, och har utgående från detta skapat ett konkret koncept som redan används av flera företag inom den tunga industrin.

Fluid Intelligences vision är att förändra det nuvarande sättet att använda smörjoljor inom tung industri och logistik. Kunderna får genom Fluids tjänster en uppfattning i realtid om oljans prestanda, och kan därför fatta välinformerade beslut. Detta gör det i sin tur möjligt att förlänga oljans bytesintervall. Fluid hjälper sina kunder att maximera sin operativa tillförlitlighet, halvera mängden spillolja och dra ner på sina utgifter.

– Smörjolja och tillhörande tjänster kostar i nuläget den tunga industrin och logistiken över 200 miljarder dollar om året. Maskinerna går ändå sönder, vilket medför onödiga driftsstopp och utgifter. Samtidigt genereras enorma mängder spillolja, av vilken endast en del kan omraffineras. Lösningen Fluid Connected Oil® detekterar även de minsta förändringarna i oljans sammansättning, analyserar dem och möjliggör ett proaktivt förebyggande koncept, säger Viktor Laitinen, verkställande direktör på Fluid Intelligence, berättar om bakgrunden till företagets approach.




Källa: Fluid Intelligence