Metsä Group börjar göra skogsbruksplaner med drönare


2018-05-16

Bild: Metsä Group

Under sommaren kommer drönare att användas för att göra skogsbruksplanen för cirka 5 000 hektar skog i södra och västra Finland. Skogsbruksplanen som har gjorts med drönare och den kompletterande virtuella skogen visar varje träd på sin egen plats. Drönarplanen görs åt cirka hundra skogsägare.

– Den information som vi får med drönare är av så god kvalitet, att vi utgående från den kan göra en noggrann digital skogsbruksplan och virtuell skog. Man kunde kalla drönarplanen för en elektronisk kopia av den egna skogen, säger direktör för medlemstjänster Juha Jumppanen från Metsä Group.

– Vårt mål är att inkommande sommar göra skogsbruksplan på sammanlagt cirka 5 000 hektar med drönare. Vi söker cirka hundra Metsä Groups ägarmedlemmar som är intresserade av att låta göra en sådan plan. Dessutom gör vi en virtuell skogsbruksplan åt alla som går med i pilotprojektet. Skogsfastigheten borde vara belägen i södra eller västra Finland och storleken borde vara minst 40 hektar, berättar Jumppanen.

Skogsbruksplanen som görs med drönar kostar ungefär lika mycket som en traditionell plan. Drönarkartläggningen resulterar dock i en mycket noggrannare plan än nuvarande planer. Varje träd finn exakt på sin plats på en digital karta. Detta möjliggör en mycket noggrannare planering är för närvarande.

På två år till kommersiell produkt

Metsä Group har utvecklat olika kamerakoptermetoder, dvs. drönarmetoder sedan vintern 2016. I testerna har man kartlagt cirka tvåtusen hektar skog.

– Vi har gjort piloter på skogsbruksplanering med drönare under cirka ett års tid och erfarenheterna har varit mycket lovande. Därför tar vi steget ut från pilotskedet till produktion i stor skala med MosaicMill, säger Jumppanen.

Den virtuella skogen nyttig för distansskogsägare
Den virtuella skogen som har utvecklats i samarbete mellan Metsä Group, Tieto och CTRL Reality är en äkta virtuell upplevelse, som fungerar med alla VR-glasögon och även mobilt och i webbläsare. I tjänsten kan man förflytta sig från en figur till en annan och men kan visa vilka avverkningar och skogsvårdsarbeten som är aktuella samt se på uppskattade inkomster och utgifter från åtgärderna.

Den virtuella skogen kan ersätta fältbesök. Detta är särskilt nyttigt för distansskogsägare och för dem som har svårt att röra sig i skogen. Nästan 2 000 skogsägare har redan testat den virtuella skogsbruksplanen.




Källa: Metsä Wood