Holmens nya impregeringsanläggning
styrs med mobilen


2018-05-16

Bild: Holmen

På Bravikens sågverk strax utanför Norrköping invigdes i tisdags Holmens nya impregneringsanläggning. Anläggningen är helautomatiserad, styrs genom en smartphone och förväntas leverera cirka 60km³ trävaror årligen.

Efterfrågan på impregnerat virke är stor och utgör en betydande del av den svenska bygghandelns sortiment. Med Bravikens sågverks gynnsamma geografiska läge har Holmen nu goda möjligheter att nå ut direkt till bygghandeln med ett utökat produktutbud i en befolkningstät region.  

– Genom impregneringsanläggningen och det nya distributionslagret på Bravikens sågverk kan vi erbjuda ett bredare och mer attraktivt sortiment direkt till bygghandeln, det stärker definitivt Holmens konkurrenskraft och position på trävarumarknaden, säger Henrik Sjölund, Vd och koncernchef i Holmen.

Holmens tre sågverk producerar drygt 800 000 kubikmeter trävaror per år som levereras till snickeri- och byggindustri samt direkt till bygghandeln. Bravikens och Iggesunds sågverk bildar kombinat med intilliggande pappers- respektive kartongbruk. Det betyder att alla delar av trädet tas om hand. Flis fungerar som råvara i massaproduktionen och bark och sågspån blir biobränsle som omvandlas till energi och fjärrvärme. Ångan från bruken används dessutom vid torkningsprocesserna på sågverken.

Bravikens sågverk invigdes 2011. Från att initialt bara såga gran breddades produktionen 2015 också med furu för konstruktion och snickeriändamål. Anläggningen har därefter vidareutvecklats med större ytor, nytt färdigvarulager och nu en impregneringsanläggning.

– Trä är ett mycket miljövänligt och bra byggmaterial som det är nödvändigt att använda mer av om vi ska kunna ställa om vårt samhälle. Att vi nu tar steget att investera i en digitaliserad och kostnadseffektiv impregneringsanläggning gör att jag har stor tro på Bravikens framtida utveckling, säger Johan Padel, Vd för Holmen Timber.



Källa: Holmen