Effektiv automatisering för kortserieproduktion


2018-05-07

Robot från OpiFlex installerad hos WM Press AB.
Bild: Swerea
Robot från OpiFlex installerad hos WM Press AB.

LoHiSwedProd är det nya projektet som ska stärka konkurrenskraften i små och medelstora svenska företag. Swerea IVF blir en av fjorton partner som kommer att stötta företagen i processen för en mer hållbar produktion.

– Vi har skapat projektet utifrån en problembild där vi vet att små och medelstora företag inte tar till sig teknikskiften på samma sätt som större företag generellt. Samt att de ofta saknar insikten i möjligheterna med smart industri och ökad automation, säger Daniel Hellkvist, central ombudsman på IF Metall.

Det långsiktiga målet är att stärka konkurrenskraften i framförallt små och medelstora företag i Sverige och göra dem mer hållbara i den globala förändringen från högvolymproduktion med få varianter, till kortserietillverkning med många variationer.

– Projektet ska stötta företag med guidelines som hjälper till att automatisera korta serier och flexibel produktion, och ta hänsyn till ekonomi, ergonomi och produktivitet. I ett konsortium med många små och stora företag ska vi case-baserat ta fram bra exempel på flexibel automation, och även arbeta med att företag ska få större kontroll på integreringen av sin automationslösning, säger Boel Wadman, projektledare.

Den pågående nyindustrialiseringen medför också ett behov av kompetensuppdatering, nya sätt att arbeta och insikter om nya teknologier som är helt avgörande för framtida produktion i Sverige. Det menar Gunnar Bolmsjö, Linnéuniversitetet, som är ytterligare en av parterna för LoHiSwedProd.

Starkt konsortium
Projektet har ett mycket starkt konsortium bestående av producerande företag i olika branscher, akademiska parter, institut, IUC och fackförbund. Som småföretagare finns möjlighet att ta del av LoHiSwedProds resultat genom workshops under projekttiden fram till december 2020.

– Projektet Teknikspridningen kommer att gynnas av de tre parter som ska samarbeta - teknikföretaget Elajo med sitt stora företagsnätverk, Linneuniversitetet och IF Metall som organiserar lejonparten av arbetarna i svensk industri, förklarar Boel Wadman.

Genom det tvärvetenskapliga arbetssättet Swerea IVF utvecklat i det tidigare projektet SWEDPROD kan vi skapa och sprida en helhetsbild av flexibel automation till ett stort antal tillverkande företag. Inom projektet kommer vi också att arbeta för att företag ska få större kontroll på integreringen av sin automationslösning och stötta företag med riktlinjer som tar hänsyn till ekonomi, ergonomi och produktivitet, samt hjälper till i valet av automation av korta serier och hög produktmix.

Medverkande organisationer

Swerea IVF, Chalmers, Träcentrum Nässjö Kompetensutveckling AB, IF Metall, Linnéuniversitetet, Elajo El & Elektronik AB, OpiFlex Automation AB, AB Karl Andersson & Söner, Anebyhusgruppen AB, BK-Produkter i Alvesta AB, Mastec AB, Safeman AB, Unicarriers Europe AB och WM Press AB.

Finansiär: Vinnova och Produktion2030

Projektet LoHiSwedProd inleddes den 27 april och pågår till december 2020.




Källa: Swerea