Tillverkningsindustrin måste ompröva sina affärsmodeller


2018-05-03

Möt flera svenska och globala talare på årets Summit.
Bild: Smart Industry Forum
Möt flera svenska och globala talare på årets Summit.

Begrepp som Industri 4.0, IIoT och digitalisering går ofta runt i den offentliga debatten som något som kommer bli avgörande för framtidens arbetsmarknad och samhälle. Det blir det också, men det är långt ifrån alla företagare i branschen som förstår vilken inverkan det kan ha på deras verksamhet – både positivt och negativt.

Detta vill initiativtagarna till Smart Industry Forum gärna vara med och påverka. Därför har Smart Industry Forum etablerat sig som ett exklusivt nätverk och för tredje året i rad håller de en internationell konferens i Köpenhamn, som särskilt fokuserar på den smarta industrin. I år är temat hur IIoT (Industrial Internet of Things) kommer att förändra affärsmodellerna för maskinbyggarna det vill säga OEM.

Framgångsrika ledare delar sina erfarenheter

Lika skrämmande som den fjärde industriella revolutionen kan upplevas, lika många möjligheter kan det generera. Det kan flera företag med en stark, digital profil skriva under på. Därför deltar framträdande talare från företag som Amazon, IKEA, Volvo och Alfa Laval och berättar om deras erfarenheter. Detta genom att ompröva affärsmodeller och omfamna digital transformation för att säkra deras marknadsposition och fortsatt tillväxt. World Economic Forum hjälper till att ge deltagarna det socio-ekonomiska perspektivet på industrins utveckling.

Insikt är centralt för framgångsrik transformation

Ett företags digitaliseringsresa blir svår för ensamvargar. Smart Industry Forum anser därför det är viktigt att fokusera på betydelsen att dela erfarenheter, sprida kunskap om trender och få insikt i best-practice-exempel från andra aktörer i branschen. Det är även viktigt att få kunskap om data som företag har tillgång till, så företaget kan bygga vinstdrivande och värdeskapande affärsmöjligheter och modeller. Det kan exempelvis innebära att utöka sin verksamhet till att nyttja bilar på leasing, som Volvo möjliggjort genom insikt i konsumentens vanor och trender i samhället. Detta kommer Thomas Andersson, Vice President hos Care By Volvo - Mobility Solutions, bland annat prata om på årets konferens.

Tredje året med Smart Industry Forum

Konferensen den 7-8 juni 2018, som hålls på Tivoli Hotel i Köpenhamn, blir den tredje i sitt slag. Det markerar också tre år med ett exklusivt nätverk av företagsledare i tillverkningsindustrin som samlas med syftet att fokusera på ny teknik inom automation och robotik samt dess inverkan och samspel med organisationer och människor.

Nätverket kommer att sätta digital transformation högst upp på VD och automationschefernas dagordning, inspirera dem att se på sin verksamhet och industri med ”nya ögon”, samt delge konkreta exempel och verktyg som kan använda strategiskt i deras företags utveckling.




Källa: Smart Industry Forum