Han prisas för sina insatser inom produktionsteknik


2018-04-26

Professor Per Nylén.
Bild: Högskolan Väst
Professor Per Nylén.

Flyg- och rymdtekniska Föreningen och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin har 2018 beslutat utdela Thulinmedaljen i silver till professor Per Nylén vid Högskolan Väst för hans avgörande insatser inom produktionsteknik.

– Det är fantastiskt roligt att bli uppmärksammad av flygindustrin på detta sätt. Det är ett lagarbete under 25 år där många personer både från Volvo Aero (numera GKN) och högskolan bidragit, som jag nu uppmärksammas för. Det är speciellt roligt att både Trollhättan och Produktionstekniskt centrum, där högskolans starka forskargrupp finns, lyfts fram, säger Per Nylén i en kommentar.

Medaljerna utdelas vid Flyg- och rymdtekniska Föreningens årsmöte den 17:e maj.

Motivering
Per Nylén har haft en banbrytande roll vid utvecklingen av robusta metoder för termisk sprutning av termiska barriärskikt. Dessa metoder har tillämpats både i JAS Gripens motor RM 12 och i Arianeraketens utloppsmunstycken och bidragit till avsevärt ökad livslängd. Per har förutom sitt arbete vid GKN även varit drivande i bildandet av Produktionsteknisk centrum vid Högskolan Väst och där utvecklat nya metoder för additiv tillverkning.

Om Thulinmedaljen
Thulinmedaljen är den förnämsta utmärkelsen inom flyg- och rymdbranschen i Sverige. Flyg- och rymdtekniska Föreningen utser tillsammans med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin varje år sedan 1944 mottagare av medaljen som delas ut till minne av flygpionjären Enoch Thulin. Thulinmedaljen förekommer i valörerna guld, silver och brons och tilldelas personer som gjort viktiga insatser för flyg- och rymdteknikens utveckling i Sverige. Flyg- och rymdtekniska Föreningen, FTF, är en rikstäckande, ideell och opolitisk organisation som bildades 1933. Genom sammanslagning 1968 med Svenska Interplanetariska Sällskapet bildades föreningen i sin nuvarande form. Föreningens syfte är att främja den flyg- och rymdtekniska verksamheten i Sverige. Bland medlemmarna finns såväl de som är yrkesverksamma inom flyg- och rymdbranschen, som personer med ett allmänt intresse för dessa teknikområden.

Om Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA är en fristående arena för kunskapsutbyte. IVA uppmärksammar och belönar viktiga insatser inom naturvetenskap, teknik och ekonomi. De kärnvärden som genomsyrar arbetet är  kvalitet, kompetens, fristående och framkant. IVA är världens äldsta ingenjörsakademi, grundad 1919 och dess verksamhet finansieras genom bidrag från näringslivet, projektanslag och statsanslag.




Källa: Högskolan Väst