Industribolag samarbetar med Female Leader Engineer för att attrahera kvinnliga civilingenjörer


2018-04-16

Kvinnliga civilingenjörsstudenter vid Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola, Luleå Tekniska Universitet, Linköpings universitet och Uppsala universitet välkomnas att från och med den 20:e augusti 2018 söka till årets upplaga av utmärkelsen Female Leader Engineer.

Behovet av fortsatt arbete inom jämställdhetsfrågan är drivkraften bakom utmärkelsen Female Leader Engineer, som grundats av civilingenjörer ute i arbetslivet. Visionen är att makten i näringslivet ska vara jämt fördelad mellan män och kvinnor.

För att visionen ska bli verklighet skapar Female Leader Engineer medvetenhet kring jämställdhetsfrågor och utmanar strukturella förväntningar på kvinnor i karriären. Female Leader Engineer fungerar som en plattform för kvinnliga ingenjörer och industribolag att träffas. Precis som förra året kommer SSAB, Ericsson, Fortum, Scania, Sandvik, Stora Enso och Skanska att medverka och att vara del av höstens resa för tjugo framstående kvinnliga ingenjörer. Female Leader Engineer är glada över att i år välkomna även Volvo Cars som partnerföretag.

Så här säger Hanna Fager, HR-chef på Volvo Cars, om varför de är med i Female Leader Engineer: 

"På Volvo Cars ser vi att mångfald berikar, vi får ett bättre arbetsklimat och innovationsförmågan ökar. Genom att fokusera på våra medarbetares styrkor, vara nyfikna och arbeta tillsammans kan vi göra en stor skillnad. Målet är att 2020, ha minst 35% kvinnor i ledande positioner, samt minst 35% ledare med internationell bakgrund. Att vara en partner i Female Leader Engineer ger oss möjlighet att komma närmre de bästa talangerna och visa vad vi står för som bolag, samtidigt som vi bidrar till ett mer jämställt näringsliv”."

Kvinnliga civilingenjörsstudenter vid Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola, Luleå Tekniska Universitet, Linköpings universitet och Uppsala universitet kan från och med den 20:e augusti 2018 söka till årets upplaga av utmärkelsen Female Leader Engineer. Genom att erbjuda partnerföretagen möjlighet att rekrytera nyexaminerade kvinnliga ingenjörer med god ledarskapsförmåga, som identifierats genom en etablerad urvalsprocess, arbetar Female Leader Engineer för att förverkliga visionen om att makten i näringslivet ska vara jämnt fördelad mellan män och kvinnor.

Female Leader Engineer handplockar via sin urvalsprocess de tjugo deltagare som får delta i höstens program. Genom intervjuer, tester av analytisk förmåga och caselösning, utvärderas deltagarna i sin förmåga till problemlösning samt sitt sätt att leda människor; två egenskaper som värderas högt när den vinnande profilen sedan utses. Vår partner Kvinnokompetensen erbjuder vinnaren ett coachingprogram och en mentor under hela traineeperioden.

För de tjugo kvinnor som blir uttagna väntar en innehållsrik höst där fokus ligger på att skapa en relation med partnerföretagen, utöka sitt nätverk och utveckla sig själv personligen. Vinnaren får ett skräddarsytt traineeprogram på tre av partnerföretagen.

Partnerföretagen spelar en viktig roll i utmärkelsen. Utöver att de erbjuder vinnaren en tjänst under traineeprogrammet, får de tjugo deltagarna bekanta sig med företagen och knyta värdefulla kontakter under de exklusiva partnerträffar som anordnas under hösten. För företagen är detta en unik chans att identifiera och rekrytera kvinnliga civilingenjörer med hög ledarpotential från Sveriges största tekniska högskolor. Av de tjugo deltagarna utses sedan tio stycken finalister bland vilka vinnaren koras i slutet av november.




Källa: Female Leader Engineer