SunPine investerar 250 miljoner i ny fabrik


2018-04-16

Glad kvartett presenterar SunPines investering i en ny fabrik. Niklas Nordström, kommunalråd Luleå, Mikael Damberg, innovations-och näringsminister, Helena Stenberg, kommunalråd Piteå, och Magnus Edin, vd, SunPine.
Bild: SunPine
Glad kvartett presenterar SunPines investering i en ny fabrik. Niklas Nordström, kommunalråd Luleå, Mikael Damberg, innovations-och näringsminister, Helena Stenberg, kommunalråd Piteå, och Magnus Edin, vd, SunPine.

SunPine investerar i en ny fabrik. En investering på 250 miljoner kronor.
– Marknaden för vår hållbara talldiesel växer och vi vill ta ansvar för det svenska bränslebytet till förnyelsebara drivmedel, säger Magnus Edin, vd, SunPine.


Ägarna har fattat beslutet, SunPine investerar nu i en helt ny anläggning i anslutning till sin fabrik på Haraholmen i Piteå. Kapaciteten ska ökas med 50 procent.

– Vi är nu framme vid en tidpunkt där vi med tillförsikt kan ta nästa steg i utvecklingen. Vi är redan ett världsledande hållbart bioraffinaderi som har en portfölj gröna produkter som möter en god efterfrågan på marknaden, säger Magnus Edin.

– Nu investerar vi 250 miljoner för att öka kapaciteten 50 procent av talldiesel. Det kan innebära upp till 20 nya arbetstillfällen direkt i vår egna verksamhet, men åtskilligt fler via alla tjänster vi ska upphandla. Nu i vår sker ansökan om miljötillstånd och upphandlingar av material och tjänster startar. Vi hoppas kunna starta produktionen i den nya anläggningen 2020.

Huvudfokus är att öka kapaciteten på produktionen av talldiesel som via Preem når konsumenterna som Sveriges enda Svanen-märkta diesel:

– Med rätt förutsättningar kan SunPine stå för 14 procent av behovet
 av all förnyelsebar diesel i Sverige 2030. Det vore stort om Sverige kunde ta den positionen, som förebild. Jag är övertygad om att det hållbara svenska skogsbruket kan stå för en betydande del av hela Sveriges behov av förnyelsebara drivmedel, säger Magnus Edin.

Att jobba aktivt för att utveckla och utöka sin verksamhet är en del i SunPines strävan att bidra till den gröna omställningen av samhället i stort.

– SunPines produkter är per definition hållbara. Det är vår affärsidé: ”SunPines process och medarbetare ska vara världsledande på tillverkning av hållbara produkter baserade på ett hållbart skogsbruk”, säger Magnus Edin.
– Vi är alltså mer än bara ett världsledande bioraffinaderi. Vi är faktiskt världsförbättrare som levererar konkret klimatnytta. Och 2017 levererade vi det på rekordnivåer.




Källa: SunPine