Hankook har nya storskaliga planer på att utöka sin europeiska fabrik


2018-04-16

Hankook Tire bygger ut sin europeiska fabrik i Ungern.
Bild: Hankook Tire Europe
Hankook Tire bygger ut sin europeiska fabrik i Ungern.

Hankook, däcktillverkare i premiumsegmentet, kommer att bygga en ny produktionsenhet för lastbilsdäck i Rácalmás, Ungern. Arbetet skall påbörjas under 1:a halvan av 2018, och produktionsstarten skall äga rum om ca 2 år. Utökningen – till ett värde om ca 290 miljoner EUR – är den 4:e i följd för företagets europeiska fabrik, som invigdes år 2007. Den kommer att spela en viktig roll i Hankook Tires långsiktiga strategi, att uppfylla efterfrågan på den europeiska marknaden avseende originalutrustning och eftermarknadsdäck till lastbil och buss.


Den ungerska fabriken är en viktig del av Hankooks europeiska strategi, eftersom det är den enda produktionsanläggningen i regionen, och den är anpassad för den europeiska däckmarknaden. Den 4:e fasen i expansionen förväntas kräva investeringar på ca 290 miljoner EUR, skapa ca 150 nya arbetstillfällen och uppnå en produktionskapacitet på mer än 550 000 däck varje år för medeltunga och tunga lastbilar samt bussar. Tack vare den storskaliga investeringen är fabriken i Rácalmás nu en av Ungerns största arbetsgivare och en viktig aktör inom Ungerns affärsliv och samhällsutveckling.

Sedan grunden till fabriken lades i juli 2006, har man kontinuerligt byggt ut och uppdaterat den. Tack vare den senaste utvecklingen har kapaciteten kommit upp i mer än 55 000 däck per dag, vilket motsvarar en produktion på ca 19 miljoner däck per år, i ca 900 olika dimensioner och modeller till personbilar, SUV:ar, vans och lätta lastbilar. Sedan starten har kapaciteten ökat hela 3,5 gånger, med fortsatt hög produktionskvalitet, något som tar sig uttryck bl.a. i leveranser av originalutrustning till ett antal populära bilmärken; Audi, BMW, Fiat, Ford, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, MINI, Opel, Peugeot, Porsche, Seat, Skoda och VW.

Under de senaste 10 åren har företaget också stärkt sin position i segmentet för däck till medelstora och stora lastbilar samt bussar i Europa. Mercedes-Benz valde Hankook som originaldäcksleverantör år 2014. År 2015 tecknade MAN avtal med Hankook tätt följt av Scania året efter. Sedan 2013 har företaget levererat däck till Schmitz Cargobull, den största trailerproducenten i Europa.

Idag levererar Hankook Tire produkter till den europeiska lastbilsmarknaden i huvudsak från en av de koreanska fabrikerna. Efter flera års tilltagande efterfrågan beslutade sig företaget för att bygga ut den ungerska fabriken med en produktionsanläggning för lastbils- och bussdäck.Arbetet skall enligt planerna starta i juni 2018 och den nya enheten beräknas vara i drift runt juni 2020.

– I egenskap av strategisk partner till många ledande biltillverkare har Hankook Tire blivit välkänt världen över för sina däck som kännetecknas av avancerad teknologi och kvalitet i toppklass för personbils- och SUV-segmentet och sedan några år tillbaka ingår lastbils- och bussegmentet med medelstora och stora dimensioner, sade Han-Jun Kim, President vid Hankook Tire Europe.
– Vi har kunnat notera en kraftig ökning av efterfrågan på våra lastbils- och bussdäck i Europa och vi hoppas att vi snart kan uppfylla kundernas behov med hjälp av den nya produktionsanläggningen i Ungern.




Källa:  Hankook Tire Europe