Nu öppnar utställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård


2018-03-19

Bild: Said Karlsson

Kan robotar lösa bristen på arbetskraft när vi blir allt fler äldre? Said Karlssons fotoutställning skildrar hur Japan med sin snabbt åldrande befolkning undersöker robotteknikens möjligheter. Landets regering ser det som en del i att ge äldre ett bra liv och underlätta arbetet för vårdpersonalen.



Kaigo Robotto är den japanska termen för robotar utvecklade för äldrevården. Intresset för tekniken beror på att nästan var tredje japan beräknas vara över 65 år inom några år. Traditionellt har familjen har tagit hand som sina äldre, men nu börjar samhället ta större ansvar för den omsorgen.

Fotografen och journalisten Said Karlsson är uppvuxen i Norrköping. Sedan 2008 rapporterar han om Japan och dess kultur för en rad svenska och internationella uppdragsgivare. Tillsammans med honom har Arbetets museum dokumenterat hur robottekniken används i den japanska äldrevården. Sociala robotar leder gymnastik och är sällskap för dementa, sensorer förebygger fallolyckor och vårdpersonal har robotbälten som ger mer kraft.

I fotoutställningen möter vi vårdpersonal och äldre, robottillverkare, fackliga företrädare och forskare. Projektet är ett samarbete med fackförbundet Kommunal. I anslutning till utställningen visas även några exempel på robotteknik som finns i svensk äldrevård.

Fotoutställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård visas på Arbetets museum 24 mars–6 juni 2018.





Källa: Arbetets museum