RISE och Boliden odlar alger för att minska utsläpp av växthusgaser


2018-02-22

Alggruppen inom RISE har utvecklat en spillvärme- och rökgasbaserad algodlingsmetod som nu testas på Boliden Bergsöes blysmältverk i Landskrona.
Bild: RISE
Alggruppen inom RISE har utvecklat en spillvärme- och rökgasbaserad algodlingsmetod som nu testas på Boliden Bergsöes blysmältverk i Landskrona.

Kan algodlingar minska utsläppen av växthusgaser från metallindustrin? Det ska RISE och Boliden undersöka i ett gemensamt forskningsprojekt.

Projektet ”Mikroalgodling för rening av metallindustrins processutsläpp” som finansieras av Energimyndigheten har nyligen startat och kommer att löpa under två år på Boliden Bergsöes blysmältverk i Landskrona där man bland annat återvinner bly från blybatterier.

- Vi behöver metaller i en mängd tekniska applikationer som batterier, elektronik och konstruktionsmaterial till en växande befolkning samtidigt som utsläpp av växthusgaser behöver reduceras, säger Oskar Schlyter, Project Manager – Central R&D på Boliden Smältverk.

Bakgrunden till projektet är en spillvärme- och rökgasbaserad algodlingsmetod som utvecklats av alggruppen på RISE. Metoden har redan testats industriellt vid Nordic Paper Bäckhammars pappersbruk där den renade rökgaser och producerade energi.

Algodlingsmetoden härmar de naturliga processer som ligger bakom hur fossilt kol och inte minst olja en gång bildades. I den industriella versionen leds rökgas från en skorsten ned i bassänger med vatten och mikroalger som snabbt producerar biomassa från främst koldioxiden som finns i rökgasen. I torrt tillstånd fungerar algen som energibärare och kan användas för smältningsprocesserna i smältverk. Vid förbränning av algbiomassan återgår metaller som tidigare fanns i rökgasen tillbaka till smältan och man utvinner energi, renar vatten och rökgas samtidigt som man får ut metalltackor.

- Vi räknar med att konceptet skall kunna ta hand om koldioxidutsläpp, skapa energi till smältning av metaller och därtill rena utsläpp av metaller som återfinns i rökgasen säger projektledaren Niklas Strömberg, forskare på RISE.

- Även om algodlingar är effektiva för att binda in koldioxid så kräver de stora ytor. Projektet är därför viktigt så att vi kan utvärdera effekten från dessa odlingar och vilken potential som finns att minska koldioxidutsläpp, övergödning och spridningen av tungmetaller och samtidigt utvärdera om algbiomassa kan vara möjligt som bränsle för svensk tung industri, säger Niklas Strömberg.

Läs mer om den industriella algodlingstekniken som används i projektet: 

https://authors.elsevier.com/c/1WYWR7sxn0NtHi



Källa: RISE