SSAB Borlänge uppgraderar onlineövervakning i varmvalsverket till Intellinova Parallel EN


2018-02-13

SSAB Borlänge.
Bild: SSAB
SSAB Borlänge.

SPM har från stålföretaget SSAB i Borlänge mottagit en order omfattande fyra enheter av onlinesystemet Intellinova Parallel EN för utbyte av existerande enheter av andra fabrikat i varmvalsverket.

Intellinova Parallel EN är SPM:s senaste tillskott i onlinesortimentet, utvecklat för att hantera krävande industriella miljöer och komplexa driftsförhållanden. Systemet erbjuder omfattande funktionalitet och stor flexibilitet för olika mätkonfigurationer. Det är ett högpresterande och kraftfullt mätsystem bestående av sexton kanaler med kapacitet att mäta vibration eller stötpuls på samtliga kanaler parallellt. Intellinova Parallel EN utnyttjar mätmetoderna HD ENV och SPM HD, och stödjer kombinationsgivaren DuoTech. HD-teknologin innebär att mätsystemet levererar högkvalitativa data och det är därför idealiskt för integrering i Industri 4.0-system.

Stålämnen på upp till 25 ton styck transporteras med tåg från SSAB:s anläggningar i Luleå och Oxelösund till Borlänge, där de går igenom en lång process för att bli leveransklar tunnplåt. Mätsystemen från SPM ska övervaka motorer, växellådor, valsar och annan produktionskritisk utrustning i varmvalsverket, där stålämnena värms i ugnar till hög temperatur för att därefter pressas (valsas) mellan roterande valsar i en process som successivt minskar ämnets tjocklek med upp till 92–99 procent.

Mätdata analyseras i analysmjukvaran Condmaster Ruby 2018. Installation och driftsättning sker med start under första kvartalet 2018 i samarbete mellan SSAB och SPM.

– Vårt val av Intellinova var tämligen enkelt; det var enda alternativet som klarar att mäta i vårt varmvalsverk, säger Kent Engelcrona, tekniksamordnare.



Källa: SPM Instruments