Swerea IVF och industrin fördjupar samarbetet inom additiv tillverkning


2018-02-13

Bild: Swerea

I nära samarbete med industri och akademi startar Swerea IVF en ny produktionslina för additiv tillverkning av metalliska material med fokus på selektiv lasersmältning. Samarbetet är unikt i sitt slag genom att parter förs samman längs hela värdekedjan och det hanterar även arbetsmiljö och hälsa.

Additiv tillverkning och digitalisering är två områden som pekats ut som strategiska och som kommer att påverka hur tillverkningsindustrin snabbare kan ställa om sin produktion och därigenom öka sin konkurrenskraft.

– Additiv tillverkning är ett snabbväxande område och vi är glada att tillsammans med en stor industriell grupp kunna sätta upp denna produktionslina och därigenom bidra till industrialiseringen av additiv tillverkning i Sverige, säger Mats Lundin, VD Swerea IVF. Här kommer våra partner att kunna testa och förverkliga sina idéer och tankar i samarbetet med våra experter inom området.

Tillverkningskapaciteten på Swerea IVF kommer att utökas genom ytterligare investeringar, bland annat i en ny pulverbäddbaserad 3D-printer för metalliska material från SLM Solutions Group AG, den är utrustad med den senaste tekniken, som innefattar till exempel multilasersystem. För att sätta additiv tillverkning i ett industriellt perspektiv samt för att visa hur integrationen av både processen och den tillverkade detaljen kan se ut, bygger Swerea IVF ett helt ny forskningslaboratorium för additiv tillverkning, kopplat till övriga delprocesser. Syftet med den nya forskningsanläggningen är att skapa en bättre helhetssyn och en miljö som kan leda till helt nya och innovativa lösningar för ytterligare effektiviseringar av värdekedjan.

Parterna representerar materialleverantör, maskinleverantör och slutanvändare samt andra viktiga teknologier (parter) som är avgörande inom additiv tillverkning. Medverkande är Curtiss Wright Surface Technology, EDR & Medeso, Höganäs, Högskolan Väst, Nederman, Quintus Technologies, Ringhals, SLM Solutions Group, Swerea IVF och Volvo Lastvagnar.

– Det är helt unikt att kunna samla en sådan stor industriell grupp för att bilda en stark plattform för att utveckla nya produkt­er, processer och materiallösningar. Att vi har med Högskolan Väst som idag har en stark forskarmiljö inom metallbaserad additiv tillverkning, skapar också goda förutsättningar för ett sömlöst samarbete mellan grund och tillämpad forskning, säger Seyed Hosseini, chef Additiv tillverkning vid Swerea IVF.



Källa: Swerea