Stora Enso lanserar biobaserat lignin som ett förnybart alternativ till oljebaserade fenolmaterial


2018-02-13

Bild:Stora Enso

Lanseringen av LineoTM by Stora Enso är ett viktigt steg på vägen mot att byta ut fossilbaserade material till förnybara lösningar. Lineo riktar sig mot företag som söker mer hållbara och biobaserade alternativ.

Lignin är en av de viktigaste beståndsdelarna i ett träd och utgör 20–30 % av virkets sammansättning. Trots detta har det huvudsakligen kasserats av massa- och pappersindustrin. Stora Enso har insett råmaterialets potential och mångsidighet och att det kan användas inom många olika områden där man idag använder fossilbaserade material.

Lignin är ett förnybart material som kan ersätta oljebaserade fenolmaterial som används i hartser för plywood, OSB-skivor (oriented strand board), fanerlaminatträ (LVL), papperslaminering och isoleringsmaterial.

– Vi är stolta över att kunna lansera Lineo efter att ha ökat vårt fokus på lignin under de senaste åren, säger Markus Mannström, divisionschef på Biomaterials, Stora Enso. Lignin är ett giftfritt råmaterial med spårbart ursprung och en stabil kostnadsstruktur. Lineo är biobaserat och passar utmärkt för företag som vill ha alternativ till oljebaserade produkter. Vi menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material i dag kan tillverkas av träd i morgon.

Stora Enso sedan 2015 har framställt lignin i industriell skala vid Sunila-bruket i Finland. Bruket har en kapacitet på 50 000 ton per år vilket gör Stora Enso till världens största producent av lignin. Stora Enso säljer redan Lineo som ersättning för fenol och undersöker ytterligare användningsområden för detta mångsidiga material.

Från sulfatprocessen av barrvedsmassa omvandlas Stora Ensos lignin, ett brunfärgat pulver, till ligninolja. Lineo har en hög torrsubstans, utmärkt dispergeringsförmåga och kan lagras under lång tid. Lineo har även hög reaktivitet och renhet som bibehålls mellan olika partier och Stora Enso kan tillhandahålla olika nivåer av torrhet beroende på kundernas efterfrågan.  



Källa: Stora Enso