Docol varmvalsade höghållfasta stål erbjuder nya möjligheter för chassitillverkare


2018-02-07

Bild:SSAB

Bild:SSAB

SSAB har introducerat ett program av varmvalsade, avancerade höghållfasta stål (AHSS) i sin portfölj med Docol stål till bilar, vilket möjliggör utveckling av nya, innovativa chassikomponenter.

Det nya sortimentet av Docol varmvalsade AHSS-produkter ger ökad styrka till fordonskomponenter som torsionsstavar, länkarmar och chassi. Det ger också tillverkarna en optimerad mikrostruktur med utmärkta utmattningsegenskaper och formbarhet för komplexa konstruktioner. 

Docol varmvalsade AHSS finns i hållfasthetsnivåer upp till 1200 MPa, vilket är fyra gånger högre än höghållfast aluminium. Stål är också det mest kostnadseffektiva av alla lätta material. All den komplexitet och höga integrationsnivå som dagens chassin kräver kan uppnås med Docol varmvalsade avancerade höghållfasta stål.

För chassikomponenter är varmvalsat stål ofta det lämpligaste valet, bland annat på grund av det större tjockleksintervallet. Docol varmvalsade AHSS-produkter finns i tjocklekar från 2,0 upp till 6,0 mm, vilket gör att chassikomponenterna till fullo kan dra nytta av stålets unika egenskaper.

-Förutom ett brett tjockleksintervall möjliggör Docol varmvalsade AHSS en drastisk ökning av draghållfastheten i en komponent, samtidigt som det behövs mindre material för att producera den. Det kan ge en betydande viktminskning samtidigt som du får samma prestanda och lägre kostnad eftersom det behövs mindre material totalt, förklarar Daniel Sund, produktchef för varmvalsade stål hos SSAB.

Docol varmvalsade AHSS-produkter är resultatet av en avancerad kylsträcka på SSABs varmvalsverk, som ger både den kylkraft och den precision som behövs för att få exakt rätt egenskaper. Det toppmoderna systemet som installerades 2011 gör att man kan skapa många fler sorter av varmvalsat AHSS med jämn kvalitet.

Utbudet av Docol varmvalsat stål är omfattande, och många fler sorter är under utveckling, däribland multifasstål (Complex Phase, CP), martensitiskt stål (M), presshärdningsstål (PHS) samt sorter med förbättrad hålexpansion och nya tredje generationens stål. Alla Docol stålsorter kombineras också med nära samarbete och rådgivning från SSAB för att maximera utnyttjandet av materialets egenskaper på rätt sätt.



Källa: SSAB