För första gången i livsmedelsindustrin: tio kvalitetskontroller i ett enda röntgensystem


2018-01-18

Det nya systemet X39 från METTLER TOLEDO.
Bild:METTLER TOLEDO
Det nya systemet X39 från METTLER TOLEDO.

METTLER TOLEDO är först ut på marknaden med ett röntgensystem som identifierar främmande komponenter i frusna livsmedel och utför ytterligare 9 kvalitetskontroller i flera höghastighetslinjer. Systemet heter X39 och ger ekonomiska fördelar genom att kraftigt förenkla hanteringen av defekta produkter.

Med nya X39 – ett avancerat röntgensystem från Mettler-Toledo Safeline – kan tillverkare av frusna livsmedel i styckeformat (hamburgare, olika sorters köttbitar, fisk och vegetariska bitar) dra fördel av effektiv inspektion och utsortering av produkter som innehåller främmande komponenter eller defekter. X39-systemet använder en inspektionsprocess i två steg. I det första steget används integrerad laserteknik för att identifiera kvalitetsdefekter avseende [1]flagor och produktens längd, bredd och höjd, oavsett hur produkten är placerad. En uppsättning av intelligenta luftmunstycken sorterar snabbt, effektivt och exakt bort de produkter som anses undermåliga. I det andra steget inspekteras kvarvarande produkter avseende främmande föremål och defekter i form av hål, märken, repor, deformationer, form- eller viktfel. Tack vare tvåstegsutförandet – med både laser och röntgen – och precisionsfunktioner för extremt noggrann utsortering i flera linjer kan tillverkarna omarbeta defekta produkter effektivt, med stora ekonomiska besparingar som följd.

Systemets inspektionsprocess och teknik har utvecklats av METTLER TOLEDO, som svar på de ökade behoven inom livsmedelsindustrin. Den intelligenta programvaran hos lasertekniken, röntgenfunktionen och sorteringsenheterna förenklar de manuella installationsmomenten och minskar antalet potentiella identifieringsfel. X39-systemets laserfunktion förprogrammeras för specifika produktegenskaper och kontrollerar att frysprodukterna har rätt höjd, bredd och längd. Laserenhetens högupplösta avbildningsfunktion kontrollerar 4, 6 eller 7 produktionslinjer med extremt hög precision, och upptäcker specifika defekter, exempelvis flagor, hos slumpmässigt placerade produkter. 

Tryckluftsmunstyckena sorterar ut alla bristfälliga produkter, som transporteras till en omarbetningsbehållare före nästa transportband. Behållaröppningens storlek kontrolleras med linjär teknik och om öppningen måste anpassas blir operatören meddelad. Om produkten är för stor för att kunna passera genom den förprogrammerade öppningen, till exempel om två biffar sitter ihop, sorterar en efterföljande klaff bort produkten automatiskt.

När laserkontrollen är slutförd används röntgentekniken för att detektera föroreningar som metall, glas, förkalkat ben, mineralstenar och plast, men även defekter i form av hål, repor, formfel, kantfel och viktfel. Produkter som inte lever upp till kraven sorteras ut av precisionsmunstycken och placeras i nästa omarbetningsbehållare, vilket minimerar avfallsmängderna, säkrar kvaliteten och ger överensstämmelse med säkerhetsreglerna.   

Den avancerade X39-programvaran ser till att tekniken alltid är optimerad för att fungera med maximal precision och oavbruten drift även vid byten. Programvaran övervakar alla systemaspekter och utfärdar varningsmeddelanden om det finns risk för försämrad noggrannhet hos lasertekniken, sorteringsmunstyckena eller kontrollsensorerna. En rad av sorteringssensorer kan lätt tas bort från systemet för att rengöras, och det går att byta enskilda sensorer utan att stänga av produktionen. Systemet registrerar och sparar alla inspektionsresultat, vilket ger underlag för att bevisa produktansvar och efterlevnad av livsmedelsregler.

”Det här är marknadens första röntgensystem med en tvåstegsprocess för 10 kvalitetskontroller. Systemet är särskilt utvecklat för att skydda varumärken och tillgodose behoven hos livsmedelstillverkare som hanterar stora volymer av frusna produkter i styckeformat. X39-systemet har stora förutsättningar att innebära ett banbrott för livsmedelsindustrin, eftersom det kan kvalitetskontrollera 1 800* produkter per minut – ingen annan röntgenteknik kommer i närheten av det”, säger Mike Pipe, produktledningschef för Mettler-Toledo Safeline X-ray.

”Med produktinspektion i två steg fördubblas chansen att omarbeta produkten, vilket innebär stora kostnadsbesparingar då tillverkaren kan minska avfallet kraftigt utan att stänga av linjen. Det här kan förbättras ytterligare, genom att mala ner utsorterad produkt och inspektera resultatet avseende främmande ämnen, i ett sekundärt röntgensystem för bulkprodukt”, säger Mike.

X39 lever upp till branschkraven enligt European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) och National Sanitation Foundation (NSF), och uppfyller därmed de allra striktaste hygienkraven för tillverkare som hanterar råa livsmedelsprodukter. Systemets komponenter är av antikorrosiva material. Primära kontaktytor, exempelvis sorteringsklaffar och behållare, är av rostfritt 316-stål, vilket ger robusta, steriliserbara komponenter för miljöer där ej tillagade livsmedel framställs. Hela systemet har kapslingsklass IP69, för att klara de strikta rengöringsrutiner som förhindrar bakteriekontaminering.

Den öppna konstruktionen, vinklade ytor, dräneringshål i uppsamlingsfack samt problemfri demontering av band och komponenter, möjliggör enkel och grundlig rengöring. En inbyggd funktion gör det möjligt att öppna systemets höljen och rengöra bandet vid låga produktionshastigheter, så att antalet driftstopp minimeras.

*X39-systemet kan arbeta med hastigheten 60 meter per minut. Till exempel kan systemet göra 10 kvalitetskontroller av 300 produkter per minut och per linje, för 100 mm-biffar längs 6 linjer, med ca 100 mm avstånd mellan varje produkt. 


[1] Flagor är småbitar av ej tillagat kött som kan hamna på biffen i formningssteget, innan hela produkten har frusits in. Eftersom de tillsätts oavsiktligt och inte är en del av den formade produkten, finns det risk för att flagan inte är fullt tillagad.  




Källa: METTLER TOLEDO