Plastkretsen storinvesterar för ökad återvinning av plastförpackningar


2018-01-18

Flygfoto över Motala Företagspark. I byggnadsdelen till höger i bild byggs sorteringsanläggningen för plastförpackningar.
Bild:Boroe och Motala foretagspark
Flygfoto över Motala Företagspark. I byggnadsdelen till höger i bild byggs sorteringsanläggningen för plastförpackningar.

Plastindustrin, förpackningstillverkare och företag som sätter förpackningar på marknaden, och är delägare i Plastkretsen, inleder 2018 offensivt. Ett investeringsbeslut om en kvarts miljard kronor har tagits, för att bygga en helt ny anläggning för plastsortering. Satsningen kommer leda till att Sverige får Europas modernaste sorteringsanläggning för plastförpackningar.

Den historiska satsningen är en viktig del i Plastkretsens strävan mot en cirkulär ekonomi. Det betyder att plasten i de förpackningar som sätts på marknaden till en mycket högre grad kan materialåtervinnas. Det gör också att plastförpackningar som samlats in i Sverige inte behöver skickas till andra länder för sortering.

- Det är med stor glädje vi tillsammans, hela branschen - plastindustrin, förpacknings-tillverkare, handel och leverantörer - kan meddela att vi investerar för framtiden och den cirkulära ekonomin. Med vår investering kommer vi äntligen kunna sortera alla våra plastförpackningar i Sverige och vi siktar högt för att öka andelen materialåtervinning, säger Kristian Östlund ordförande i Plastkretsen.

Utöver satsningen på anläggningen genomför branschen ytterligare insatser för att öka materialåtervinningen av plastförpackningar i Sverige. Bland annat har en återvinningsmanual och utbildningar för plastförpackningar tagits fram i syfte att öka kompetensen om förpackningars återvinningsbarhet hos de som tillverkar, köper in och sätter förpackningar på marknaden.

Fakta om anläggningen:




Källa: Plastkretsen