Proton Technology - mer komplett provningslaboratorium med nya testmetoder


2018-01-18

Bild:Proton Group

Technology i Bankeryd satsar, rustar och stärker sin verksamhet ytterligare, i och med att ny utrustning för att prova vidhäftningsförmåga tagit plats i lokalerna under hösten. Det handlar om vidhäftningsprovning av lackerade ytor med två olika metoder: den ena simulerar stenskott och den andra högtryckstvättning av ytor utsatta för hårt slitage. Investeringen är delvis sammankopplad med partnerskapet med Scania och syftar till att öka servicegraden ytterligare och fördjupa relationen.

– Våra korrosionstester är redan rekommenderade av Scania till deras återförsäljare, och dessa två nya metoder gör oss betydligt mer kompletta, berättar Joakim Ekström, försäljningsansvarig på Technology.
– Vi är redo att börja tester omgående, men med Scania återstår en del möten och utbildningar för att vi ska få samsyn på provning, bedömning och utvärdering; att vi tolkar deras standard rätt. Det är nya provningar som inte så många av våra konkurrenter gör, så det kommer öppna för nya kunder också; kunder som vill ligga i framkant vad det gäller kvalitet på sina målade produkter.

Hur funkar de nya testerna?
– Stenskottstestet innebär att små oregelbundna metallkulor skjuts mot den lackerade ytan för att se hur väl ytskiktet skyddar och sitter kvar, förklarar Johan Wristel, testchef på Technology. Med vilket tryck vi testar samt under hur lång tid är standardiserat beroende på slutkundens krav.
– Högtryckstestet görs med vatten. Den lackerade ytan ritsas ner till substratet och sen blåser vi på med en vattenstråle över den skadade ytan för att se om lacken eventuellt släpper i kanterna. Det handlar även här om ett standardiserat tryck på vattenstrålen, säger Johan.



Källa: Proton Group