Elbilar och autonom körning är ämnena i Nordens första Micromaster-program


2018-01-12

Micromaster-programmet inom framtidens fordonsteknologi ger en bred grund inom områden som elfordon och hybridfordon, trafiksäkerhet, sensorer, övervakning och beslutsfattande i autonoma trafiksystem.
Bild:Johan Bodell
Micromaster-programmet inom framtidens fordonsteknologi ger en bred grund inom områden som elfordon och hybridfordon, trafiksäkerhet, sensorer, övervakning och beslutsfattande i autonoma trafiksystem.

Chalmers lanserar nu Nordens första Micromaster-program, en ny form av längre sammanhållen online-utbildning kring framtidens fordonsteknologi. Programmet Emerging Automotive Technologies har utformats för ge deltagarna goda karriärmöjligheter inom den snabbföränderliga fordonsindustrin.

Micromaster-programmet ger en bred grund inom områden som elfordon och hybridfordon, trafiksäkerhet, sensorer, övervakning och beslutsfattande i autonoma trafiksystem. Allt detta är efterfrågade teknologier under utveckling, som främjar hållbarhet och digitalisering, och alltså viktiga kompetenser att ha inom en transportsektor i förändring.

Programmet lämpar sig för yrkesverksamma som kanske vill byta bransch, men är också ett effektivt sätt att förbereda sig på distans om man vill plugga fordonsteknologi på Chalmers campus. Med ett digitalt Micromaster-bevis kan man tillgodoräkna sig 20 högskolepoäng från start på något av Chalmers två masterprogram på fordonsområdet – om man är behörig och blir antagen i konkurrens på samma sätt som tidigare. En avklarad Micromaster kortar i så fall studietiden på campus.

Innehållet har utvecklats av Chalmers i samarbete med Volvo Cars, Volvokoncernen och Zenuity, medan själva formatet – MicroMasters® Program – är utvecklat av amerikanska EdX, en nätbaserad utbildningsplattform grundad av Harvard och MIT. Globalt erbjuder EdX idag 46 Micromaster-program. Inget annat har fokus på fordonsteknologi.

– För oss är detta en angelägen, utmanande och spännande satsning. Formatet Micromaster ger oss en möjlighet att tänka nytt i en form som bygger på vår redan starka och nära samverkan med näringslivet. Vi lanserar nu en bred utbildningsform som kompletterar den fördjupande och skräddarsydda uppdragsutbildning som vi redan erbjuder, och kan nå personer i yrkeslivet som vill förbereda sig för att byta sektor eller skapa flexibilitet för studenterna i campusutbildningen, säger Maria Knutson Wedel, Chalmers vicerektor för utbildning och livslångt lärande.

Att det blev just framtidens elektrifierade och självkörande fordon är inte så konstigt, menar Maria Knutson Wedel. Det är ett område där Chalmers har stark forskning, högkvalitativ utbildning med högt söktryck och mycket tät samverkan. Företagen har samtidigt stora behov.

– Volvo Cars står inför en omfattande utmaning när det gäller kompetensförändring för att fortsätta vara konkurrenskraftigt inom fordonsbranschen. Elektrifiering, uppkoppling och automation driver ett paradigmskifte. Vi tror att Micromaster-programmet Emerging Automotive Technologies från ChalmersX är ett värdefullt komplementärt verktyg för både intern utbildning och för att stärka den externa rekryteringsbasen, säger Mats Moberg, Vice President Complete Vehicle engineering, Volvo Cars R&D.

Emerging Automotive Technologies börjar den 1 mars 2018 och är öppen för inskrivning idag.

Mer om Micromaster-programmet Emerging Automotive Technologies
Chalmers började med öppna, nätbaserade kurser – så kallade moocar – redan 2013. Under namnet ChalmersX erbjuder Chalmers idag 15 olika moocar, varav sju ingår som moduler i det nya Micromaster-programmet Emerging Automotive Technologies.

Formatet Micromaster-program har utvecklats av EdX som driver utbildningsplattformen, och kräver ett direkt engagemang från näringslivet kring varje programkoncept. Tanken är att ett Micromaster-bevis ska fungera som akademisk valuta i en värld där livslångt lärande är viktigt för karriären. Hittills har EdX lanserat Micromaster-program ihop med 25 olika universitet, varav sex i Europa.

De sju kurserna inom programmet Emerging Automotive Technologies tar 6-8 veckor var att klara av, och startar efter varandra, den sista i mars 2019. Allt avslutas med en digital Micromaster-examen. Kostnaden för hela programmet är $1260 USD, vilket täcker administration och verifiering av deltagarnas kunskaper. Med avklarad examen kan man tillgodoräkna sig 20 studiepoäng på Chalmers mastersprogram Automotive Engineering eller Systems, Control and Mechatronics.



Källa: Chalmers