Årets svetselev utbildad på industriteknisk arbetsmarknadsutbildning i Ystad


2018-01-11

På årets svetslärarmöte 11–12 januari i Stockholm fick Magdalena Hansen utmärkelsen årets svetselev, (IW-elev). Hon har gått industriteknisk utbildning på Competens Utbildning i Ystad som är en arbetsmarknadsutbildning.

Idag arbetar hon på EMV Stainless AB i Everlöv. Eftersom industrin är en av många branscher som fortfarande är starkt könsuppdelad är det extra roligt att utmärkelsen går till en kvinna. Svetsare är ett av många bristyrken inom industrin med bra jobbmöjligheter.

– Vi på Arbetsförmedlingen säger förstås stort grattis och vi ser gärna att fler män och kvinnor tänker otraditionellt när de ska välja yrke. Våra arbetsmarknadsutbildningar kan vara en möjlighet att tänka nytt i yrkeslivet, säger Catarina Warnestam, som arbetar med arbetsmarknadsutbildning på Arbetsförmedlingen i Skåne.

Industriteknisk utbildning ger grundläggande kunskaper och därefter väljer eleverna inriktning CNC eller svets. Utbildningstiden är cirka 50-60 veckor.

Via arbetsmarknadsutbildning bidrar Arbetsförmedlingen till att arbetsgivare får personal med rätt kompetens. Det finns också möjligheter att skräddarsy utbildningar i nära samarbete med företag som behöver rekrytera.

Svetslärarmöte arrangeras av Svetskommissionen och Svetstekniska föreningen.


Källa: Arbetsförmedlingen