MyFC förutspår att bränsleceller blir ett reellt alternativ till batterier i energitäthet och kostnad de närmaste åren


2018-01-11

Björn Westerholm, CEO myFC
Bild:Magnus Bergström
Björn Westerholm, CEO myFC

myFC LAMINA Thin Film Fuel Cell Technology.
Bild:myFC
myFC LAMINA Thin Film Fuel Cell Technology.

Det svenska bränslecellsföretaget myFC konstaterar att dess bränslecellsteknologi nu nått en punkt i utvecklingen där prestandan ökar och kostnaden minskar så fort att den i närtid förutspås bli direkt jämförbar med batteriteknologin. Jämförelsen görs på batteridrivna bärbara prylar som smartphones.

Mobiltelefoner har haft batterier som enda strömkälla sedan de första modellerna lanserades för drygt 30 år sedan. Bränslecellsteknologin har främst setts som det gröna och sladdfria komplementet. Men enligt myFC:s beräkningar närmar sig utvecklingen nu punkten där bränsleceller med hänsyn till dess egenskaper blir ett reellt, industriellt alternativ till batterier för bärbar konsumentteknik.

MyFC har studerat tre huvudsakliga egenskaper: energi per volym (energy density), energi per vikt (specific energy), och tillverkningskostnad. Det är myFC:s egen bränslecell LAMINA och dess tillhörande bränsle som ligger till grund för analysen, tillsammans med externa branschestimat för batteriutveckling.*

– Vi uppskattar att vår bränslecell LAMINA med tillhörande bränsle kommer att överträffa litiumjonbatterier vad gäller energi per volym och vikt senast år 2020. Därmed kan smartphones bli både tunnare och lättare när vi gradvis ersätter batteriet med bränsleceller. Vi uppskattar att vi utöver detta signifikant kan förbättra vår teknologi ytterligare under den kommande 10-årsperioden, säger Björn Westerholm, vd för myFC.

Vad gäller tillverkningskostnaden uppskattar myFC att kostnaden för att tillverka LAMINA och dess bränsle kan bli lägre än motsvarande för batteritillverkning inom 3–5 år. Denna uppskattning är baserad på de förbättringar avseende tillverkningskostnad som redan är planerade inom myFC under de närmaste åren, samt branschestimat avseende förbättringar i tillverkningskostnad för batterier under samma period.

– Det här innebär att smartphonetillverkare och tillverkare av bärbara enheter kommer att kunna erbjuda ännu mindre, lättare och billigare smartphones och andra prylar genom att gradvis ersätta batteriet med vår bränslecell. Samtidigt gör vi det möjligt för konsumenten att ladda sin elektronik var och när de vill, inte bara när de har tillgång till ett nätuttag. Därmed blir våra prylar för första gången fullt mobila säger Björn Westerholm.

Jämförelserna är baserade på myFC:s egen patenterade bränslecellsteknologi och externa branschrapporter kring batteriutveckling.

*Källor i urval: 




Källa: MyFC