Aluminiumkvalitet i fokus för nytt forsknings- och utvecklingsprojekt


2017-12-20

Ett spännande samarbetsprojekt har precis startat i Norden där världsledande industriföretag och tunga forskningsinstitutioner ingår. Samarbetsprojektet handlar om att optimera kvalitet och utbyte vid smältning och gjutning av aluminium. Aluminium, som används inom många branscher för olika ändamål, har unika egenskaper som bidrar till dess breda användningsområde. Målsättningen med projektet är tydlig och stavas - förbättrad aluminiumkvalitet och utbyte.

I det treåriga samarbetsprojektet ingår Gränges (världsledande inom aluminium för värmeväxlare till bilindustrin), aluminiumtillverkarna Hydro och Alcoa, utrustningsleverantören Hycast, NTNU (Norges tekniska-naturvetenskapliga universitet) samt Nordens största oberoende forskningsorganisation SINTEF. Projektet är stöttat av Norges forskningsråd . AGA/Linde deltar som samarbetspartner i projektet genom att bidra med kunskap och expertis inom förbränningsteknik, oxyfuel och smältprocesser och därutöver ställer företaget sitt utvecklingscenter för förbränning till förfogande.

- Vi är självfallet både glada och stolta över att få möjlighet att medverka i detta spännande samarbetsprojekt och det är vår förhoppning att projektet kommer bidra till utvecklingen av aluminiumindustrin i vår region, säger Johannes Lodin, senior expert inom förbränning och aluminium på AGA/Linde.

Planen är att påbörja olika tester med aluminium i AGA/Lindes labb redan om några månader och därefter kommer resultaten analyseras och presenteras under 2019. AGA/Lindes utvecklingscenter för förbränningsteknik har funnits sedan 1970-talet och verksamheten är inriktad på förbränningsteknik inom stål- och aluminiumindustrin.

- Vi arbetar ständigt med att förbättra och utveckla kundernas processer för att kunna tillhandahålla bästa tänkbara lösningar till våra kunder, säger Stefan Peterson, chef för applikationsutveckling inom AGA REN. Det ligger i allas vårt intresse. Det känns därför mycket glädjande att detta arbete sker inom ramen för ett samarbetsprojekt där både tunga forskningsinstitutioner och världsledande industriföretag deltar.



Källa: AGA