Hugg träd och bevara skogen – ny bok om framtidens skogsbruk


2017-12-14

Bild:Ecoforestry foundation

De senaste 200 åren har nära 80 procent av jordens urskogar huggits ner. Samtidigt har så många djur dött ut, eller är på väg att utrotas, att forskare världen över kallar detta Jordens 6:e massutrotning. Gör vi inget nu, kommer det snart att vara för sent.

Skogen har en helt avgörande roll: 80 procent av den biologiska mångfalden på land finns i skogen. De senaste 200 åren har skogsbruket i Sverige varit mycket intensiv. Först höggs de stora träden, sen kom kalhyggesbruket på 1950-talet och då höggs resten. Sedan 1950-talet har över halva Sverige kalhuggits. Idag har inga skogliga naturtyper där det bedrivs skogsbruk god bevarandestatus. Inga. Våra skogar är på väg att försvinna. Naturliga skogar huggs ner och ersätts med trädplantager, mångfald byts mot enfald och djuren blir hemlösa.

Det är helt avgörande att dagens skövlande skogsbruk upphör. Istället krävs ett ekosystembaserat skogsbruk, ett skogsbruk som gör det möjligt att både hugga träd och ha skogen kvar. Men hur ska det gå till?

I den nya boken ”Konsten att hugga träd och ha skogen kvar” beskriver Mikael Karlsson, skogsrådgivare och själv skogsbrukare, på ett enkelt och vetenskapligt förankrat sätt varför dagens kalhyggesbruk inte är hållbart. Och hur det går till att ställa om till ett ekosystembaserat skogsbruk.

– De flesta skogsägare jag träffar vill inte göra kalhyggen, men få känner idag till att det finns andra rationella och lönsamma sätt att bedriva skogsbruk, säger Mikael Karlsson.

”Konsten att hugga träd och ha skogen kvarvänder sig till skogsägare, beslutsfattare och alla som är intresserade av skog och natur.

– Att lära sig ekosystembaserat skogsbruk är att lära sig att jobba med istället för mot naturen. Idag läggs fortfarande flera miljarder varje år på att skapa nya trädplantager på ställen där naturliga skogar kan växa fram av sig själva, gratis, avslutar Mikael Karlsson.

Boken har 205 sidor, kostar 285 kronor och kan beställas på: www.konstenatthuggatradochhaskogenkvar.se



Källa: Ecoforestry foundation