APak AB vinner Worldstar, VM i förpackning


2017-12-07

Det Göteborgsbaserade förpackningsföretaget aPak AB som tog hem Scanstar tidigare i år har nu även vunnit Worldstar med den skräddarsydda förpackningslösningen SimpleSphere. Bakom tävlingen och utmärkelsen står förpackningsorganisationen World Packaging Organisation (WPO), som årligen utser världens främsta förpackningslösningar.

I nära samarbete med Volvo Cars har aPak tagit fram förpackningslösningen SimpleSphere som används för transporter av motorhuvar mellan Sverige och Kina. Tidigare skickades motorhuvarna i ett träemballage som medförde stora påfrestningar för personalen, miljön, ekonomin och inte minst effektiviteten på anläggningarna. Arbetet som krävdes vid resning, montering och nedmontering av emballaget involverade också tunga lyft, spikborttagning, skruvdragning och andra ansträngande och tidskrävande moment. För att komma till bukt med problemen och för att kunna förbättra villkoren för personal och miljö fanns det ett tydligt behov av en ny, bättre lösning.

Den skräddasydda förpackningslösningen SimpleSphere har reducerat hanteringstiden kraftig, både före och efter transport och det tunga och krävande arbetet som tidigare belastade personalens hälsa har också kunnat elimineras. Vidare har förpackningslösningen sänkt omkostnaderna, frigjort ytor och personal hos Volvo Cars och minskat miljöpåverkan kraftigt genom introduktionen av ett helt nytt och unikt sätt att hantera rostskydd, containeranpassning och genom användningen av lättare och bättre material.

Det är fantastiskt roligt och stort för oss att få vinna det här priset, säger aPaks VD Evelina Lindgren. Vi är väldigt stolta och detta var verkligen ett perfekt avslut på aPaks 100:e år!

MOTIVERING

“The solution for transporting bonnets from Sweden to China heavily reduced Volvo Cars handling time, overhead costs and profoundly reduced the environmental impact through much lighter and 100% recyclable materials, immense material reduction, simplified and blazing fast assembly, seamless container adaption and through a new patented anticorrosion solution”. 





Källa: aPak