Första RayPilot® installerat i Storbritannien


2017-12-07

Micropos Team tillsammans med Edinburgh Cancer Center Team under installationen a RayPilot®.
Bild:Micropos Medical
Micropos Team tillsammans med Edinburgh Cancer Center Team under installationen a RayPilot®.

Under förra veckan installerades det första RayPilot® systemet i Storbritannien på Edinburgh Cancer Centre vid Western General Hospital i Edinburgh som är ett universitetssjukhus inom det offentliga sjukvårdssystemet NHS.

Sjukhuset skall använda RayPilot® för att säkerställa att strålningen fokuseras på tumören när de påbörjar hypofraktionering där de kommer behandla prostatacancerpatienter vid endast 5 tillfällen med hög precision i stället för det allmänt vedertagna 40-talet fraktioner.

Förutom att använda RayPilot® för prostatacancerbehandling med hög precision har kliniken även för avsikt att bedriva forsknings- och utvecklingsarbete med målsättningen att både bredda funktionaliteten och att arbeta med andra tumörgrupper där organrörelsen är kritisk för slutresultatet.

Som Micropos VD, Tomas Gustafsson sagt i tidigare pressmeddelande så är denna försäljning ett genombrott i Storbritannien där det finns många kliniker inom NHS-systemet som har en uttalad riktning att gå mot en effektivare strålbehandling genom införande av hypofraktionering.

Installation och utbildningsmoment genomfördes av Micropos personal i förra veckan utan att påverka det kliniska arbetet på strålbehandlingsavdelningen.

Behandlingsstart beräknas ske under första kvartalet 2018.




Källa: Micropos Medical