Circle K och Axfood satsar på skogsetanol till lastbilar


2017-11-30

Bild:SEKAB

I dag invigde Circle K sin första pump för SEKAB:s drivmedel ED95. Drivmedlet består av etanol gjord av restprodukter från svensk skog och minskar klimatutsläppen med 90 procent. Matvaruföretaget Axfood har köpt in en ny etanollastbil som kommer att tanka vid det nya tankstället i Linköping.

– I Sverige har vi goda förutsättningar att använda skogsråvara för tillverkning av hållbara drivmedel. Vi har valt att bland annat satsa på drivmedel med skogsetanol för att minska våra klimatutsläpp så mycket som möjligt, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood.

Den 30 november invigde Circle K sin första ED95-pump vid tankstationen på Rydsvägen i Linköping. Det är även det första publika tankstället som erbjuder ED95 där all etanol är gjord av restprodukter från svensk skog. Tankstället kommer bland annat att användas av Axfoods nya etanollastbil som distribuerar livsmedel i Linköping.

– För att nå målet om ett fossilfritt Sverige måste utsläppen från transportsektorn minska. Vi vill göra det enkelt att välja fossilfria alternativ och det känns extra roligt att nu kunna erbjuda ett drivmedel med så goda klimategenskaper som ED95, säger Johan Söderberg, Senior Director Fuel, Circle K.

Tankstället innebär också startskottet för ett långsiktigt samarbete mellan Circle K och etanolföretaget SEKAB, där ED95 med skogsetanol kan komma att erbjudas på fler tankstationer i framtiden.

– Det gläder oss att Axfood och Circle K har valt att satsa på ED95. Vår lokalproducerade skogsetanol minskar utsläppen av koldioxid från lastbilar med 90 procent jämfört med diesel, en ren vinst både för miljön och klimatet, säger Sofia Winternell, affärsutvecklare SEKAB Biofuels & Chemicals.

Drivmedlet ED95 består till 95 procent av etanol och används i lastbilar och bussar med anpassade motorer. Det innebär att ED95 ger en garanterad övergång till hållbara transporter då lastbilen alltid tankar förnybart.



Källa: SEKAB