Ny tall på tronen – Sveriges högsta finns i Värmland


2017-11-16

Bild:Skogsforum

Träd kan bli både gamla och växa högt upp i skyn. Stora träd väcker uppmärksamhet och de som är störst eller längst blir kända långt utanför sin egen hemskog.

I Sverige har den längsta tallen fram tills nu ansetts vara en bjässe som växer i Böda Kronopark på Öland. Den mäter 36 meter från marken upp till toppen, lika mycket som höjden av ett tolvvåningshus.

Nu är den Öländska tallen dock slagen av en värmländsk jätte på 37,8 meter. Medlemmar från skogsforum.se, Sveriges största sajt för skogsintresserade, hittade den under ett studiebesök i närheten av värmländska Gräsmark i mitten av november. Skogsföretaget Nykvist Skog, specialister på granvirke av hög kvalité, hade bjudit in Skogsforums medlemmar till en exkursion för att se på områdets bästa skogar.

- Egentligen skulle vi titta på några mäktiga granbestånd när vi hittade den här tallen, säger Fredrik Melakari som var den som mätte träden. Fredrik arbetar till vardags som skogsbruksplanläggare och är professionell i att mäta både träd och skogsbestånd.

- Jag har mätt många höga träd i både Sverige och utomlands, säger Fredrik, men det här är den högsta tall jag någonsin mätt upp.

- Vi anade att den här tallen nog skulle stå sig ganska bra i konkurrensen, säger Fredrik Reuter, Skogsforums grundare som också var med på studiebesöket. Och mycket riktigt, när vi letade upp gällande rekordnoteringar för tall förstod vi att det nu hade putsats med 1,8 meter.

Den nya rekordtallen växer omgiven av ett mäktigt granbestånd och den är drygt 100 år gammal. Granarna som står runt omkring den är ännu högre, flera över 40 meter. Stora områden i nordvästra Värmland är kända för att granarna växer mycket bra. Bl a så fanns Sveriges högsta gran i Lekvattnet lite längre norrut men den föll för åldersstrecket 2003. Den blev 48 meter hög och ligger numera på ”lit de parade” i Lekvattnets hembygdsgård. Skälet till den goda tillväxten i nordvästra Värmland är att det finns ett mineral som heter hyperit i marken i det här området. Det ger extra näring och bra förutsättningar för skogen. Att träden växer i långa sluttningar innebär också att det finns rörligt markvatten som bidrar till den goda växten.

Fakta om tall (Pinus Sylvestris)

Den svenska tallen kallas ”Scotch Pine” på engelska och den är ett av två naturligt förekommande barrträdslag i den svenska skogen. Granen är det andra. Det finns ungefär lika mycket tall som gran i skogen men de har olika krav på sin växtmiljö. Tallar klarar att växa på mycket torrare marker än granar då de har djupare rötter. På vissa områden där marken består av sand eller grus blir det därför naturligt rena tallbestånd eftersom granen inte överlever på den här typen av mark. Tallen invandrade till Sverige direkt efter att inlandsisen drog sig tillbaka för 10 000 år sedan så den har funnit här länge. Tallar har tjock bark som tål värme bra och de kan därmed överleva en eller t o m flera skogsbränder. Det gör att tallar kan bli mycket gamla. Mer än 700 år. Sveriges högsta tall finns i Gräsmark i Värmland och den är 37,8 meter hög. Europas och Världens högsta tall av arten Pinus Silvestris finns i Ootsipalu i Estland och den är 46,6 meter hög.

Tallens ved har en rödfärgad kärna vilket ger den en varm färg. Kärnvirket innehåller det naturliga svampgiftet pinosylvin och är därför väldigt hållbart mot röta och nedbrytande organismer. Det här har utnyttjats av människor i alla tider och man har t ex använt tallens virke i fönster och andra väderutsatta produkter. När timmerstockar av tall sågats till plank och brädor kallas virket för furu.



Källa: Skogsforum