Lyckat digitalt gruvprojekt får fortsättning


2017-11-10

Bilden visar mätning av radioprestanda vid Kankberg.
Bild:Boliden
Bilden visar mätning av radioprestanda vid Kankberg.

Genom att använda den senaste mobilnätstekniken, har en rad svenska företag, universitet och forskningsinstitut tillsammans gjort det möjligt att fjärrstyra och automatisera delar av arbetet i gruvor. Projektet får nu en fortsättning med målsättning att möjliggöra för gruvoperatörer, underhållspersonal, utrustning och maskiner från olika leverantörer att vara uppkopplade och dela data med varandra. Det ska skapa ökad säkerhet och ökad produktivitet i gruvan. Ett nytänkande som möjliggör nya tjänster som även kan användas i andra branscher.

I projektet PIMM DMA, Digitalised Mining Arena, deltar ABB, Atlas Copco, Boliden, Ericsson, InfoVista, RISE, Telia, Volvo Construction Equipment och Wolfit.

Projektet skapar förutsättningar för att kunna utveckla nya smarta tjänster som möjliggör ytterligare automatisering och fjärrstyrning som därmed bidrar till en effektivare och mer säker gruvdrift. Det innebär att maskiner i gruvan är hopkopplade via mobilnätet och kan kommunicera och dela data utan problem samt att nya maskiner, system eller företag enkelt kan anslutas.

Målet är att de insikter projektet ger och de lösningar som testas i gruvan även ska kunna återanvändas i andra branscher som nu digitaliseras.

- Det här är ett projekt i teknisk framkant, med deltagare från en rad stora svenska företag, och vi ser det som en ledstjärna. Vi hoppas att resultaten ska inspirera andra aktörer att arbeta med digitalisering i sina respektive branscher och därmed stärka konkurrenskraften för svenska företag, säger Eilert Johansson, projektledare vid RISE.

- Ambitionen i det här projektet är att utveckla den tekniska förmågan med tillhörande arbetssätt och processer för att kunna samverka i ett digitalt, uppkopplat ekosystem. Vi hoppas det blir en katalysator och inspiration för nya tankar och idéer kring hur man kan skapa värde genom digitalisering i en mängd olika branscher, berättar Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef, Telia Sverige.

- Fantastiskt spännande att vara delaktig i utveckling av mobilteknologi för industrin tillsammans med starka partners. För InfoVista är detta ett viktigt projekt för att utveckla nya tekniker för kvalitetssäkring av framtida mobila nätverk, säger Adrian Jakobsson, VP Product Management and R&D, InfoVista, Network Testing.

- Vi ser med spänning fram emot samarbetet och resultatet i PIMM DMA-projektet. Från Atlas Copcos sida sätter vi ett stort värde i att samarbeta med bästa möjliga partners i frågor som rör digitalisering i gruv- och tunnelmiljö, säger Mattias Pettersson, Global Product Line Manager Automation, Atlas Copco.

- Vi ser att personal som arbetar i gruvan får större påverkansmöjligheter och kan göra mer genom digitaliseringen. Processer kan till exempel fortfarande pågå även fast människor inte kan vara i gruvan på grund av sprängningar, säger Eilert Johansson, projektledare vid RISE.

Olika roller i ekosystemet

PIMM DMA är delfinansierat av Vinnova och det strategiska innovationsprogrammet PiiA samt av deltagande projektparter.




Källa: RISE