SKF slår rekord i återvinning av restprodukter


2017-11-08

Briketter av slipmull som går ut brikettmaskin.
Bild:SKF
Briketter av slipmull som går ut brikettmaskin.

Briketter
Bild:SKF
Briketter

Elisabet Stadler, Miljöchef på SKF Sverige
Bild:SKF
Elisabet Stadler, Miljöchef på SKF Sverige

Göteborg 2017-11-08: SKF i Göteborg tillverkar över en miljon lager per år och återvinningen av slipmull slår nytt rekord. Över 95 procent av slipmullen återvinns till nytt lagerstål.  
- Vårt miljöarbete går ut på att erbjuda energieffektiva produkter till våra kunder, men också att minska miljöavtrycket i den egna produktionen, säger Elisabet Stadler, miljöchef på SKF i Sverige.

I samband med bearbetning och slipning av rullager i produktionen bildas slipmull som en restprodukt. Den tas omhand och separeras från slipvätskor, sorteras, upparbetas och kvalitetssäkras för att därefter levereras som råvara till stålverket. I stålverket blir slipmullen nytt stål som går tillbaka till SKFs produktion.  

- Denna återvinningskedja hade inte varit möjlig utan det täta samarbetet med avfallsentreprenören Stena Recycling och stålverket, säger Elisabet Stadler.

Återvinningsgraden av slipmull har varit hög och legat över 90 procent i flera år, men sedan SKF investerat i ännu en press för brikettering av slipmullen har resultaten förbättrats ytterligare.

- Vi har idag en återvinningsgrad på över 95 procent så det är rekord för oss, säger Elisabet Stadler. 

SKF har verksamhet på flera orter i Sverige. I Göteborg finns koncernens huvudkontor och tillverkning av sfäriska rullningslager, lagerhus i Katrineholm, kopplingar i Hofors, smörjsystem i Linköping, tillverkning av tillståndskontrollsystem i Luleå samt service center för tillståndskontroll i Kiruna.

Merparten av SKFs produkter som tillverkas i Sverige går på export till tung industri så som gruvor, stålverk, pappersmaskiner, vindturbiner, fartygspropellrar, industriväxellådor, tågindustrin, industrifläktar och pumpar.




Källa: SKF