RISE startar Substitutionscentrum


2017-11-07

Pernilla Walkenström, chef för division Biovetenskap och material inom RISE.
Bild:RISE
Pernilla Walkenström, chef för division Biovetenskap och material inom RISE.

RISE kommer att få uppdraget av regeringen att starta ett Substitutionscentrum. Centrumet, som placeras i Borås, ska förse företag, forskare och andra som har ett behov av ökad kunskap om farliga ämnen om vilka alternativ som går att använda. Substitutionscentrum kommer att stärka RISE förmåga att bidra till svensk konkurrenskraft och hållbar utveckling.

Genom att öka kunskapen om farliga ämnen ska Substitutionscentrum bidra till ökad substitution av dessa. På så vis ska centrumet stimulera utvecklingen av hållbara kemiska produkter och produktionsprocesser, varor och icke-kemiska metoder samt en cirkulär ekonomi.

Substitutionscentrums verksamhet ska bygga på vetenskaplig grund och styras av industrins och samhällets behov. Det ska fungera som ett stöd för både små- och medelstora företag samt även för större företag, som ofta har egen komptens på området men som söker nya tekniska lösningar där mer långsiktig forskning och utveckling krävs.

Substitutionscentrum kommer att bli en del av RISE division Biovetenskap och material.

- En central del av verksamheten blir en rådgivningstjänst där exempelvis näringsliv, akademi, branschorganisationer och strategiska innovationsprogram kan få hjälp. Även upphandlande myndigheter som kommuner och landsting kan behöva hjälp med att ta reda på om en produkt innehåller en oönskad kemikalie eller har tillverkats med en process där sådan använts. Utöver detta kommer kommunikation och utbildning bli centrala delar av verksamheten, säger Pernilla Walkenström, chef för division Biovetenskap och material inom RISE.

- RISE uppdrag är att bidra till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. Inom RISE finns idag ett brett spektrum av spetskompetenser, forsknings- och innovationstjänster samt ett hundratal test- och demonstrationsmiljöer. Substitutionscentrum kommer att göra RISE till en ännu starkare partner för svenskt näringsliv, säger Pia Sandvik, vd för RISE.



Källa: RISE