Berguvarnas bolåda i Stora Stöten byts ut


2017-10-25

Den nya bolådan lyfts på plats.
Bild:Falu Gruva
Den nya bolådan lyfts på plats.

Berguven har häckat i Stora Stöten, dagbrottet vid Falu Gruva, i många år. Ett nytt berguvspar valde världsarvsområdet som häckningsplats för två år sedan och förhoppningen är att de återvänder. Därför har bolådan, som var i dåligt skick, bytts ut mot en ny.

Den nya lådan är av samma modell, byggd efter samma ritning som den förra. Material som fanns i den gamla lådan har flyttats över till den nya för att berguvarna ska känna igen sig.

Lådan placeras på exakt samma plats, på en klippavsats på bergväggen i dagbrottet, där det har visat sig av uvarna trivs.

– Att våra besökare har möjlighet att få uppleva Dalarnas landskapsdjur berguv, som idag tyvärr är en hotad art, i naturligt tillstånd betyder väldigt mycket för besöksmålet och världsarvet Falu Gruva. Vi är stolta och vill självklart göra det vi kan för att de ska trivas och återkomma till sin häckningsplats många år framöver, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva och fortsätter:
– Att byta bolådan mot en ny i bättre skick är ett sätt att underhålla boplatsen och vi tar råd och hjälp av experter vid Dalarnas ornitologiska förening.

Bytet av låda genomfördes tisdag den 24 oktober av personal på Falu Gruva. Tidpunkten är vald för att inte störa uvarna i valet av boplats, vilket sker redan under vintern.

Berguven är en av världens största ugglor med ett vingspann på upptill 179 cm. Falu Gruva arbetar för att sprida kunskap om arten och har inom LONA-projektet monterat en kikare och satt upp informationsmaterial i utsiktstornet vid Stora Stöten. En utställning om berguven finns sedan tidigare i Världsarvshuset.



Källa: Falu Gruva