Framtidens kvinnliga ledare besökte Stora Enso i Skutskär


2017-10-11

Bild:Stora Enso

Igår var ett tjugotal kvinnliga civilingenjörsstudenter från Female Leader Engineer på plats på Stora Ensos massabruk i Skutskär utanför Gävle. De fick en inblick i Stora Ensos verksamhet och vilka karriärmöjligheter som finns för ingenjörer i ett globalt och modernt skogsindustriföretag.


Female Leader Engineer är ett initiativ för att lyfta fram unga framstående kvinnliga civilingenjörsstudenter och skapa en plattform mellan dessa och svenska industriföretag. I år är Stora Enso ett av partnerföretagen tillsammans med SSAB, Ericsson, Fortum, Scania, Sandvik och Skanska. 

Genom Female Leader Engineer får partnerföretagen möjlighet att träffa och lära känna unga och kompetenta personer med potential för framtida ledarroller. Deltagarna studerar vid olika ingenjörsprogram på Chalmers, KTH, Linköping, Lund och Luleå.

Fullmatat program
Det var en förväntansfull grupp studenter som kom till Skutskärs bruk. Många av dem hade aldrig tidigare besökt ett bruk. Lunch, presentationer, guidad tur på bruket och frågestund med några av brukets ingenjörer stod på programmet. U nder dagen var det en stor bredd på de ämnen som diskuterades bl a Stora Ensos roll inom bioekonomin, hållbarhet, innovationer, digitalisering, ledarskap, kundfokus, förbättringsarbete, produktionsprocesser, investeringar och friskvård.

Enorma karriärmöjligheter
Studenterna fick en bild av de karriärmöjligheter som finns inom ett så stort och globalt företag som Stora Enso. Det kunde konstateras att det egentligen inte finns några begränsningar alls för vad man kan jobba med som ingenjör inom skogsindustrin. Det är mycket på gång inom branschen och det finns ett stort fokus på innovationer, nytänkande och digitalisering, så ingenjörer spelar verkligen en viktig och betydelsefull roll i verksamheten. Att det alltid är hållbara lösningar och kunden i fokus som gäller framkom tydligt under dagen. Det finns en stor framtidstro och en enorm potential i skogen, så det finns många spännande och intressanta utmaningar att hugga tag i för medarbetarna inom Stora Enso.

– Det är väldigt roligt och utvecklande att jobba inom Stora Enso. Företaget vågar verkligen satsa på unga människor och man får tidigt i karriären stort ansvar om man har ett driv och gör ett bra jobb. Det är motiverande och utmanande. Man kan verkligen göra skillnad i detta företag, säger Hanna Westerberg ansvarig för employer branding globalt inom Stora Enso.

Engagerade studenter
Att studenterna som deltar i Female Leader Engineer är engagerade märktes på mängden av frågor som ställdes under dagen. Hur man kommer in och får sitt första jobb inom Stora Enso var givetvis något som intresserade studenterna och som diskuterades en hel del. Sommarjobb, examensarbete och traineeprogram var nåra av de vägar som lyftes fram som exempel. Att det finns ett stort intresse för utlandsjobb och traineeprogram bland studenterna var tydligt.

Från Stora Ensos sida är förhoppningen att alla studenter efter besöket ser företaget som en attraktiv arbetsgivare och väljer att jobba inom koncernen i framtiden.

Kan vinna ett skräddarsytt traineeprogram
Den 23 november utses Female Leader Engineer 2017 av en jury med representanter från partnerföretagen. Prisutdelningen äger rum i Stockholm. Vinnaren får ett skräddarsytt traineeprogram hos några av partnerföretagen.




Källa: Stora Enso