Stora Enso inledningstalade om trä och arkitektur vid Formveckan i Dalarna


2017-10-09

Per Lyrvall och Jessika Szyber.
Bild:Stora Enso
Per Lyrvall och Jessika Szyber.

Färg, form, design och material är i högsta grad relevant för Sveriges största skogsindustriföretag Stora Enso. Därför deltog Sverigechef Per Lyrvall och Affärsutvecklingschef Jessika Szyber som talare under premiärdagen i Falun för Formveckan i Dalarna.

Det var i seminarieblocket ”Trä & Arkitektur” som Per Lyrvall och Jessika Szyber berättade om företagets verksamhet och trä som byggmaterial.

– Det är dubbelt roligt att vara här på Dalarnas Museum. Det är både ett intressant ämne som ska diskuteras och så är vi i Falun, där Stora Enso har sina rötter, säger Per Lyrvall.

Hållbarhet är affärsidén
Per beskrev företagets unika roll i den växande bioekonomin.

– Hela affärsidén för Stora Enso är hållbarhet. Vi vidareförädlar den förnybara råvaran skogen i fossilfria tillverkningsprocesser till klimatsmarta produkter, som kan ersätta fossilbaserade produkter. Cirkulär ekonomi är bra men ur hållbarhetssynpunkt så får vi in en extra dimension eftersom vår råvara skogen dessutom är förnybar, säger Per Lyrvall.

Design är ett fokusområde Stora Enso satsar mycket på innovationer och att utveckla nya material från skogen. Ett av företagets fokusområden för innovationer är just design.

– Smarta förpackningslösningar och textilier är två viktiga områden, säger Per Lyrvall.

Per berättade också att anrika Falu Rödfärg ägs av Stora Enso och att färgtillverkningen sker precis i anslutning till Falu gruva. Genom åren har färgen utvecklats och finns nu i flera olika kulörer och det finns dessutom filtar och penslar i produktutbudet.

Trä som byggmaterial
Jessika Szyber gav en bild av Stora Ensos roll i byggindustrin. Att företaget förutom att vara en materialleverantör av träprodukter även delar med sig av sina kunskaper via öppna och gratis byggsystem och beräkningsverktyg.

– Vårt mål är att trähusbyggandet ska öka. För att detta ska bli verklighet är det viktigaste att öka kompetensen kring trä som byggmaterial och att vi får ett bättre nätverk mellan alla aktörer i byggprocessen, säger Jessika.

Hon berättade också om alla olika slags träprodukter som Stora Enso erbjuder. Det är bl a korslimmat trä, laminerat fanervirke, sågade trävaror, biokompositer, pellets, fönster- och dörrkarmar.

– Vi erbjuder en bred produktportfölj och erbjuder dessutom digitala verktyg som underlättar i byggprocessen. Det är roligt att trä börjar bli trendigt. Det är så många fördelar med att använda trä som byggmaterial. Det är framförallt klimatsmart och mer kostnadseffektivt, säger Jessika Szyber.  

Premiär för Formveckan
Formveckan Dalarna pågår 6-11 oktober. Det är första gången som Svensk Form Dalarna arrangerar detta event. Det är ett femtiotal aktiviteter som arrangeras under veckan. Syftet är att samla och synliggöra den kreativitet som finns i hela Dalarna inom form, design, arkitektur och hantverket. www.formveckan.com




Källa: Stora Enso