Rapport har kartlagt gruvarbetarnas liv vid Stripa


2017-10-02

Bild:LindeKultur

Hur var det att arbeta i Stripa gruva under 1900-talet? Den frågan besvaras i "Gruvarbetarnas liv vid Stripa - Stripa gruva och samhälle under 1900-talet" - en rapport som skrivits av byggnadsantikvarien Mattias Libeck. Rapporten berättar om företaget, arbetarna och tjänstemännen, de fackliga organisationerna, de anställdas inflytande, arbetstider, löner, arbetarskyddet och bostäderna.

Projektet "Gruvarbetarnas liv vid Stripa" berättar om de anställdas arbets- och lönevillkor, men även om deras familje- och bostadsförhållanden under 1900-talet. Som källor till studien har huvudsakligen arkivmaterial från företaget och de fackliga organisationerna använts. Arkivmaterialet förvaras dels på Lindesbergs kulturhistoriska arkiv men också på Arkivcentrum Örebro län, i Örebro.

"Rapporten ska ses som en första större samlad ansats att skildra gruvsamhället Stripas moderna historia", enligt Kulturenheten i Lindesbergs kommun som med stöd från Länsstyrelsen i Örebro län beställt projektet för att få fram faktaunderlag avsett att kunna användas i guide- och besöksverksamheten vid Stripa gruva.





Källa: LindeKultur