Landsbygdsomvandling och urbanisering i fokus på internationell SLU-konferens


2017-09-20

Kvinnor utgör en stor del av småjordbrukarna i Afrika söder om Sahara.
Bild:Nestlé
Kvinnor utgör en stor del av småjordbrukarna i Afrika söder om Sahara.

Små familjejordbruk är ryggraden för matproduktionen i låginkomstländerna. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) står småbönder för 80 % av livsmedelsförsörjningen i Asien och Afrika söder om Sahara. Den 20–21 september samlas drygt 260 internationella forskare, doktorander, studenter och experter på SLU Ultuna för att diskutera hur småbönder kan bli effektivare och lyftas ur fattigdom. Konferensdelegaterna kommer från 32 länder i olika delar av världen.

2017 års upplaga av konferensen Agri4D (Lantbruksforskning för utveckling) handlar om landsbygdsomvandling och urbanisering och kopplar till flera av målen i Agenda 2030. Tidigare jordbruksminister Annika Åhnberg och journalisten Marika Griehsel, ska moderera varsin dag med föreläsningar av huvudtalare, verksamma i exempelvis Indonesien, Zambia och USA. Det blir också tematiska sessioner om bland annat Skogar för livsmedelssäkerhet – i ljuset av lika rättigheter och hållbar resursförvaltning, Fiskodling för livsmedelssäkerhet, Nutrition och fattigdomsreducering samt Vatten i förändrade landskap.

– Jag ser fram mot talarnas budskap relaterade till konferenstemat och hur det kopplas till Agenda 2030 och hållbarhet på den globala nivån, samt hur det kan tillämpas i Sverige, säger Margarita Cuadra, SLU Global, som är konferensansvarig.

Konferensen, Agri4D, har arrangerats vartannat år vid SLU sedan 2011 av SLU och SIANI, Swedish International Agricultural Network Initiative


Källa: SLU