E-handel stör traditionell handel


2017-07-14

<span>Leverantörer inom industrisektorn måste se över sin affärsmodell för att överleva visar ny undersökning från UPS </span>
Leverantörer inom industrisektorn måste se över sin affärsmodell för att överleva visar ny undersökning från UPS

UPS genomförde nyligen en undersökning bland inköpare inom industrisektorn i Europa, USA och Kina. Undersökningen visar att e-handel i allt större omfattning stör traditionell handel då företag handlar mer och mer direkt från tillverkare eller via e-marknadsplatser. Denna förändring sätter press på leverantörer att följa med när priser pressas och fokus på smidighet ökar.

Majoritet köper direkt från tillverkarna

                 Undersökningen visar att över 90 procent av inköpare inom industrisektorn handlade direkt från tillverkare eller via e-marknadsplatser under 2017. Det är en ökning med 27 procent från 2015 då UPS senast genomförde en liknande undersökning. Undersökningen visar också att större delar av företagens budget nu går direkt till tillverkarna. Tillverkarnas försäljning står för 44 procent av kundutgifterna bland europeiska företag.

                 En annan stor faktor bakom förändringen är det ökade kravet på service efter köp. 86 procent av inköpare förväntar sig bra service från leverantörerna efter de har genomfört sina köp, en ökning med 8 procent från 2015. Smidiga returprocesser fortsätter vara en av de viktigaste delarna av servicen, men hela 70 procent av respondenterna menar också att reparationer och underhåll toppar listan över krav på bra service. Och kundservice kan verkligen göra skillnaden för leverantörerna när det kommer till kundlojalitet och lönsamhet. 55 procent av de tillfrågade inköparna menar att god service är det som avgör om det byter leverantör.

- Industriell handel år 2017 är en historia av förändring. Att handla direkt från tillverkare och via e-marknadsplatser stör de traditionella köpare- och distributörsrelationerna. Om företag köper direkt från tillverkaren eller via e-marknadsplatser slipper man mellanhanden. Smidighet, förbättrad onlineinformation och transaktionsförmåga är de stora drivkrafterna bakom den här förändringen, säger Abhijit Saha, vice president, marknadsföring för UPS Europa.

Krav på snabbhet, service och säkra försäljningskanaler

                 Inköparna förväntar sig snabba leveranser. Två av fem svarade att de behöver leverns på samma dag för åtminstone en fjärdedel av alla sina beställningar. Vidare svarade 60 procent att de behöver sina varor inom 48 timmar efter att en order har lagts.

                 Undersökningen pekar på att försäkring blir allt viktigare. Hälften av de undersökta företagen i Europa svarade att de skulle byta leverantör om de fick ett bättre erbjudande på försäkringen. Mycket på grund av ökat antal gränsöverskridande leveranser och den då ökade risken för skador. 33 procent av respondenterna köper nu in sina varor från andra länder och då primärt från andra europeiska länder.

                 - Leverantörerna som noterar och utvecklas med denna förändring kommer vara bättre på att behålla sina kunder och ta sig in på nya marknader. Men då måste de också kunna erbjuda säkra försäljningskanaler, de måste investera i sin försäljningskedja och inse vikten av service efter köp, fortsätter Abhijit Saha.

Källa: UPS