Humlegården och Umbilical Design vill öka tekniköverföringen från rymdsektorn


2017-06-30

Cecilia Hertz, vd och grundare på Umbilical Design.
Bild:Sören Andersson
Cecilia Hertz, vd och grundare på Umbilical Design.

Bygg- och fastighetsbranschen är i stort behov av att finna nya, hållbara lösningar för att möta framtidens krav. Humlegården, Umbilical Design och ÅF har med stöd av Rymdstyrelsen och European Space Agency (ESA) startat ett projekt för att öka tekniköverföringen från rymdsektorn till svensk industri.

Humlegården är involverade i flera spännande innovationsprojekt, där man tillsammans med branschledande aktörer deltar i pilotprojekt och bidrar både med kunskap om fastighetsförvaltning och i många fall även de fysiska testmiljöerna – i form av fastigheter i beståndet.

I samarbete med Umbilical Design undersöks möjligheterna att använda tekniker och material från rymdsektorn i produktionen och förvaltningen av fastigheter, då dessa är mycket resurseffektiva. En rymdfärja eller månbas är på många sätt ett slutet ekosystem – kunskap och teknik som också skulle kunna bidra till en hållbar utveckling på jorden.

– Vi arbetar efter devisen att alla våra insatser ska leda till en långsiktig och hållbar lönsamhet och samarbetet med Umbilical Design är ett mycket bra exempel på det. Projektet ger oss möjlighet att finna innovativa lösningar som kan implementeras i vår förvaltning här och nu men framförallt på lång sikt, säger Rebecka Yrlid, Hållbarhetschef på Humlegården.

Under våren har Umbilical Design, Humlegården och ÅF arbetat med projektet Parallel Innovation Development (PID), som syftar till att utveckla en ny process för tekniköverföring från rymdsektorn till svensk industri. Projektet genomförs med stöd från Rymdstyrelsen samt ESA och syftar till att tillgängliggöra den teknik och forskning som finns, och därigenom stärka innovations- och konkurrenskraften inom svensk industri.

– PID öppnar upp för möjligheten att nyttja lösningar från rymden i större utsträckning. Den europeiska rymdforskningen omsätter över 7,5 miljarder Euro årligen* och detta är ett sätt att få tillbaka investeringen in i samhället, säger Cecilia Hertz, grundare och vd, Umbilical Design

Under våren 2017 genomfördes ett pilotprojekt inom PID där man involverade APR Technologies, experter på elektronik och high-tech hårdvara. I projektet undersöktes vilka tekniker och pågående utvecklingsprocesser hos APR Technologies som skulle kunna appliceras i Humlegårdens fastigheter. Ett exempel är avkylning av LED-belysning, en process som fullt utvecklad skulle innebära att man kan förlänga LED-lampans livslängd och minska dess energiförbrukning.

För mer information, läs här.



Källa: Humlegården