35 miljoner för ökad produktion i Orrefors


2017-06-29

Södra Wood Orrefors
Bild:Södra
Södra Wood Orrefors

Vid Södras klensågverk i Orrefors investeras det cirka 35 miljoner kronor i en ny panna och torkanläggning. Detta möjliggör ökad produktion i framtiden. Leverantör är Fröseke Industriservice AB.

– Investeringen är nödvändig för lönsamheten. I och med att vi idag har för liten pannkapacitet får vi sälja en del varor otorkade. Med investeringen kan vi utöka produktionen och samtidigt torka hela den sågade volymen, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood.

Sågverkets pannor och virkestorkar är de delar som idag begränsar produktionskapaciteten. Anläggningens nuvarande två pannor kommer istället ersättas av en ny och större biobränslepanna på 6 MW jämfört med dagens 2,5 MW.

– Bytet av panna gör också det möjligt att samtidigt bygga ut virkestorkningen med sex stycken kammartorkar. Efter investeringen kommer sågverket att gå från en torkkapacitet på cirka 60 000 kubikmeter upp till cirka 105 000 kubikmeter, säger Jörgen Lindquist.

Den nya anläggningen kommer att tas i drift under 2018.

Södra har det senaste året arbetat intensivt med att öka lönsamheten inom sågverksverksamheten genom att optimera flöden från råvara till kund samt se över sågverksstrukturen. I omstruktureringsprogrammet som offentliggjordes i juni förra året, ingår ett investeringspaket på 200 miljoner vid sågverken i Långasjö, Värö och Orrefors.

Källa: Södra