Carlhag monterar traverser i Lindbäcks nya fabrik


2017-06-26

Bild från montering av traverser i Lindbäcks nya produktionsanläggning för flerbostadshus. Leverans av Carlhag.
Bild:Lindbäcks
Bild från montering av traverser i Lindbäcks nya produktionsanläggning för flerbostadshus. Leverans av Carlhag.

I veckan började montaget av traverser i Lindbäcks nya produktionsanläggning för flerbostadshus på Haraholmen i Piteå. Carlhag står för leveransen som består av sju traverser och två skivlyftar. – Vi samarbetar med Carlhag sedan tidigare i vår fabrik i Öjebyn och är mycket nöjda. Carlhag har visat intresse tidigt och har tagit fram förslag på lyftutrustning som passar våra behov på Haraholmen, säger Ola Magnusson, projektledare för Lindbäcks nya produktionsanläggning.

Leveransen av utrustningen kommer att ske i två omgångar där den första gäller montage av sex stora traverser på 31 meter.

- Vi kommer använda dessa traverser för att montera ihop de stora byggdelarna i vår produkt till en komplett bostadsvolym. Första traversen används för montage av färdiga badrum, den andra för att montera mellanväggar, den tredje för att montera de volymbildande väggarna, den fjärde för att montera trappor och annan stor inredning och den femte för att montera taken. Den sjätte används för att täcka in den kompletta bostadsvolymen för att den ska skyddas mot smuts och nederbörd under transporten till byggarbetsplatsen, berättar Ola Magnusson.

Lindbäcks och Carlhag har också arbetat fram en lösning för att inte olika lyftar/maskiner blir i vägen för varandra.

- I linjen för mellanväggar finns flera rörelser i olika nivåer på en begränsad yta. Där har vi två lyftar för att lägga på skivor på stommen, en robot som arbetar med att fästa och bearbeta skivor på flera arbetsstationer samt en travers som ska lyfta undan de färdiga produkterna, säger Ola Magnusson.

Avtalet med Carlhag omfattar ca 5 mkr.

Källa: Lindbäcks