17 miljoner till forskning om hur växthusgasutsläpp kan minskas i skogs- och jordbruket


2017-06-26

Bild:Balázs Justin, Mostphotos

Igår beslutade Formas forskarråd att bevilja drygt 17 miljoner kronor till forskning som ska bidra till att minska växthusgasutsläpp inom skogs- och jordbruket. Forskningen ska pågå inom det europeiska nätverket ERA-GAS och tio projekt finansieras. Sju av de tio projekten har svenskt forskningsdeltagande och får stöd från Formas.

– Svenska forskare har lyckats väldigt bra i den här utlysningen. Det återspeglar den svenska forskningens styrkor på området, säger Markku Rummukainen, huvudsekreterare på Forskningsrådet Formas.

Jordbrukssektorn och skogssektorn står inför stora utmaningar när det gäller att begränsa, motverka och minska växthusgasutsläpp. Samtidigt som utsläppen ska minska markant över tid, ska sektorerna utvecklas hållbart med avseende på produktion och andra värden. Både utmaningarna och möjligheterna är stora och ny kunskap behövs för det fortsatta arbetet.

Lista på projekt som beviljas medel av Formas finns under relaterat material längst ned i pressmeddelandet.

Mer information om utlysningen http://www.eragas.eu/

Bakgrund

ERA-GAS är ett nätverk inom EUs ramprogram Horisont 2020. Forskningen inom ERA-GAS ska motverka effekter av växthusgaser inom skogs- och jordbruket. ERA-GAS startade sommaren 2016 i syfte att stärka internationell koordinering av forskningsprogram och ge mervärden jämfört med nationella projekt i Europa samt i Nya Zealand inom området.



Källa: Formas