GKN medverkar i nytt robotlaboratorium


2017-04-18

Ett nytt laboratorium med inriktning mot automation ska etableras vid Produktionstekniskt Centrum (PTC) i Trollhättan. GKN är en av parterna som bidrar till projektet som samfinansieras mellan industrin, högskolan, västra götalandsregionen, tillväxtverket och EU.


Projektet som heter Demonstrationsmiljö för Flexibel och Innovativ Automation (Miljo:FIA), syftar till att etablera en nationell resurs för flexibel och innovativ automation i Västsverige. Detta handlar i praktiken om hur robotar ska samverka med människor i produktionsmiljön och hur ny teknik ska kunna bidra till att effektivisera och förbättra produktionen. Hur ska människor säkert och effektivt kunna arbeta i samma miljö och hur ska digitala processer kunna användas i produktionen.

Högskolan Väst har tillsammans med Innovatum och forskningsinstitutet Swerea IVF erhållit cirka 10 miljoner från Europeiska regionala utvecklingsfonden samt Tillväxtverket.

Projektet startade den 1 februari i år och pågår fram till 31 maj 2020.

För GKN Aerospace i Trollhättan är detta en viktig del i att bevara positionen som en världsledande leverantör inom flygindustrin, liksom ett arbete som bidrar till att minska flygets miljöpåverkan. Idag är GKN Sveriges största civila flygindustri och tillverkar komponenter till flygmotorer. 90 procent av världens stora moderna passagerarplan idag har motorteknik från GKN i Trollhättan. Företaget använder modern teknik såsom additiv tillverkning (3D-tillverkning i metall) och nya, lätta material för att minska flygmotorers vikt och miljöpåverkan.

GKN ligger långt framme avseende digitalisering och automation och har en omfattande forskning för ny flygmotorteknik. En avsevärd del av denna forskning och utveckling sker internationellt i samarbete med andra. Till exempel är GKN i Trollhättan en part i EU:s stora forskningsprogram Clean Sky, där ny teknik testas i ett moget skede innan den kan bli kommersiell. Den aktuella satsningen är den del i det långsiktiga arbetet för GKN och hänger samman med forskningsprojekt inom företaget och inom Clean Sky. Genom Clean Sky har Västra Götalandsregionen pekats ut som ett europeiskt kluster för flygindustri och något som möjliggör ytterligare medel från EU.

Automation, additiv tillverkning och digitalisering är viktiga frågor som regeringen vill främja genom olika initiativ. Bland annat har man lanserat strategiska samverkansprogram som ska vägleda framtida satsningar. GKN är ett av företagen som medverkar i dessa program om bland annat nästa generations hållbara transporter och Uppkopplad industri och nya material. Det aktuella laboratoriet är en satsning i linje med dessa utpekade viktiga framtidsfrågor inom ”Smart Industri” och kommer att utgöra en demonstratormiljö för industri 4.0, hållbar produktion och kompetensspridning.

Det nya laboratoriet kommer att etableras som en del av PTC där GKN och deras partner redan är verksamma i att utveckla produktionen inom flygindustrin.

Källa: GKN Aerospace