Gasnätet Stockholm bygger ut - ansluter Norrmalmstorg


2017-04-12

De stadsgasdrivna infravärmarna som installerats på Norrmalmstorg värmer långt bättre än det eldrivna alternativet.
Bild:Gasnätet Stockholm
De stadsgasdrivna infravärmarna som installerats på Norrmalmstorg värmer långt bättre än det eldrivna alternativet.

Gasnätet Stockholm har byggt ut gasnätet i city med en helt ny ledning från Hamngatan till Brasserie Vau de Ville på Norrmalmstorg. Den nya ledningen möjliggör bland annat en installation av 34 stycken infravärmare. Värmarna drivs på ledningsburen stadsgas och värmer långt bättre än det eldrivna alternativet, till stor glädje för uteserveringssugna Stockholmare och krögare som förlänger utomhussäsongen med flera månader.

Snart kommer även restaurangens utomhuskök dra nytta av den nya gasledningen. Genom att fasa ut gasolen från köksapparaterna uppnår restaurangen såväl ökad leveranstrygghet som förbättrad arbetsmiljö. Gasolflaskor tar slut och måste bytas, men i apparater kopplade till gasnätet finns det alltid gas.

Hög biogasandel och dubbla miljövinster

- Mer än hälften av all gas i gasnätet är förnybar biogas. Dessutom minskar transporterna av gasolflaskor till restauranger i stan, dubbla miljövinster, säger Cecilia Hedqvist, VD på Gasnätet Stockholm.

Snillrik ledningsdragning

Att förlägga ledningar i centrala Stockholm är ofta en utmaning, med ett intensivt flöde av fordonstrafik, cyklister, fotgängare och trängsel i direkt närhet. Men tack vare kreativa lösningar kan dragningarna göras med minimal påverkan på omgivningen.

- För att minimera trafikstörningar kring torget och minska kostnaden för ledningsdragningen har den nya gasledningen skjutits in i ett gammalt fjärrvärmerör som inte används längre. En snillrik lösning, konstaterar Johan Skansing, chef gasdistribution på Gasnätet Stockholm.

Källa: Gasnätet Stockholm