TV-duon Jecko och Jessie lär barn tillverka papper hos Stora Enso


2017-04-06

Bild: Stora Enso

Jecko och Jessie vet allt. Åtminstone tycker de det själva. I sitt nya program Vi vet bäst delar de med sig av sina kunskaper för de yngsta tittarna.

Visste du tex att glas tillverkas av pingviner på Sydpolen eller att det bor en dinosaurie i sopbilen? I denna veckas avsnitt om papperstillverkning prövar Jecko och Jessie teorin om att papper tillverkas av ost. Det går inte så bra. Till slut hamnar de på rätt spår och besöker Stora Ensos pappersbruk i Nymölla. Där tillverkas det välkända kontorspapperet MultiCopy. Barnen får lära sig att papper tillverkas av träd och att det planteras minst två nya träd för varje träd som avverkas och att papper och kartong är både återvinningsbart och förnybart.

– Det kändes kul när vi fick frågan från SVT Malmö i höstas. De letade efter ett bruk som har hela kedjan från ved, massa till papper. Vi får chansen att presentera hur modern papperstillverkning går till och att vi gör det på ett effektivt och resurssnålt sätt. Det är ett annorlunda, men roligt, reportage för de yngre tittarna, säger Michael Lindemann, vd för Stora Ensos pappersbruk i Nymölla.

Under inspelningen fick Innovations- och utvecklingsingenjör Malin Öberg medverka och förklara för Jecko och Jessie att det inte är giftig rök som luktar ost som kommer från skorstenarna utan vattenånga och att papperstillverkning idag är en relativ sluten process med minimala utsläpp till luft och vatten. Trä kan användas till mycket för att ersätta fossilbaserade produkter.

Vi vet bäst sänds i SVT Barnkanalen fredagen den 7/4 klockan 18.30 och finns även tillgängligt i SVT Play.

http://www.svtplay.se/video/12833612/vi-vet-bast/vi-vet-bast-avsnitt-6?tab=senaste


Källa: Stora Enso